sze. okt 20th, 2021

Offshore cégháló csapdájában vergődik az EMIH ingatlanvagyona

A Tokajhoz közeli Mádon panziót akart építeni az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez (EMIH) kötődő cég, azonban a projekt leállt. Az Átlátszó blogja azt írja 2016-ban vette meg a képek alapján Kádár-kockának tűnő házat az EMIH egyik cége, a Pesti Suk Kft., ami aztán továbbadta az EMIH-nek magának. Egy évre rá az EMIH pedig odaadta másik cégének, a Rabbiház Kft.-nek.

Ez a cég kezdte el a Mádi Rabbiház Panzió építését, ami a zsinagógával szemközt épült volna ki, sőt még 165 millió forintot is kaptak rá 2018-ban a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében. AZ építkezés azonban még nem kezdődött el. A cég budapesti, Baross utcai székhelye egy EMIH-tulajdonú épületben van.

Az Átlátszó szerint a Rabbiház Kft. tavaly 1 millió forintos veszteséget szedett össze, alkalmatottja nincs, bírósági és NAV-végrehajtás is volt már ellene. Idén júliusban a cég vagyoni részesedésének lefoglalását rendelték el, ugyanezen a napon pedig végrehajtási jogot jegyeztek be több, az EMIH közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló épületre 2,7 millió euró, közel 1 milliárd forint értékben.

A mádi 2016-ban 460 millió forintos európai uniós támogatással felújított Csodarabbik útja panziójára is végrehajtás került. A jelzálogjogot még 2017-ben jegyezték be a Trivaston Limited cég nevére, majd a Lavamed Limited nevére került, ami végrehajtást kért a ingatlanokra.

A Lavamed klasszikus offshore cég, ami hongkongi és ciprusi tulajdonos cégek beiktatásával végső soron Váradi László és Jekatyerina Szergerejvna Váradi tulajdona. Hazai cégükhöz, a Laveco Kft.-hez a Panama-papírok szerint 603 cég köthető. Az Átlátszó megkereste őket egyébként, de nem reagáltak.

The post Offshore cégháló csapdájában vergődik az EMIH ingatlanvagyona first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here


MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS