csü. nov 18th, 2021

DK: Orbán Viktor a fővárost bünteti az iparűzési adó elvételével

A párt budapesti polgármestereinek csütörtöki, online sajtótájékoztatóján Gy. Németh Erzsébet úgy fogalmazott: sehol Európában nincs arra példa, hogy egy kormány másodrendű állampolgároknak tekintse fővárosának lakóit amiatt, mert azok más politikában hisznek. Hozzátette, a kabinet döntésének értelmében a budapestiek majdnem negyven milliárd forinttól esnek el.

Kiss László III. kerületi polgármester arról beszélt, hogy az iparűzési adó elvételével a kormány jövőre sem a koronavírus, hanem a fővárosiak ellen készül harcolni. A III. kerületiek a döntés értelmében kétmilliárd forinttól esnek el, pedig ennyi pénzből fel tudnák újítani a Csobánka téri és a Vörösvári úti szakrendelőket, évekig tudnák működtetni a gyermekszakrendelőt, az összes burkolatlan utat le tudnák aszfaltozni, de ebből az összegből hatvan kerületi bérlakást is fel lehetne építeni – számolt a polgármester.

Niedermüller Péter azt mondta, hogy a kormány a VII. kerületieket is mostohagyermekként kezeli. Erzsébetvárosban 2020-ban és 2021-ben közel egymilliárd forint bevételkiesést jelentett az iparűzési adó csökkentése – tette hozzá. A polgármester azt állította, hogy a megszorítások miatt kevesebb juthat az önkormányzati tulajdonban álló lakások, valamint a Klauzál tér felújítására, és az önkormányzatnak szinte teljesen le kellett mondania a civil szervezetek támogatásáról. A kormány „súlyosan diszkriminatív, kizárólag a fideszes vezetésű kerületeket előnyben részesítő” támogatáspolitikája miatt nem számítanak az elvont bevételek kompenzációjára.

László Imre XI. kerületi polgármester kiemelte, hogy az újbudaiakat is érzékenyen érinti a kormány „gonosz döntése és a helyi iparűzési adó újbóli megfelezése”. A kabinet ezzel a kerületi önkormányzatokat és a kerületi lakosokat is bünteti – tette hozzá. A XI. kerületi önkormányzat fejlesztési terveit alapjaiban veszélyezteti „ez az újabb büntetőintézkedés” – érvelt a politikus.

Cserdiné Németh Angéla arról beszélt, hogy a XV. kerületiek is a „kormány bosszúhadjáratának kárvallottjai”. Szerinte Orbán Viktor azért bünteti a kerület lakóit, mert két évvel ezelőtt megüzenték neki, hogy „ideje változtatni korrupt politikáján”. A kabinet döntése a kerületben többek között óvoda-, út- és szakorvosi rendelő felújítást sodor veszélybe – jelentette be. Elkeserítőnek tartja, hogy a kormány számára ezek a beruházások és fejlesztések másodlagosak, ahogy másodlagosak azok is, akik a fejlesztések előnyeit élvezhették volna.

Szaniszló Sándor azt hangsúlyozta, hogy a budapesti kerületek közül talán a XVIII.-at érinti legsúlyosabban az elvonás, mert nagyságrendileg újabb hatmilliárd forinttól esnek el. A kormányzati „büntetőintézkedések” miatt az önkormányzat egyetlen nagyobb értékű beruházásra sem tud saját erőből vállalkozni – jelentette be. A minimálbér emelése támogatandó, de az elfogadhatatlan, hogy ennek a kormány úgy tesz eleget, hogy közben „háborút indít a neki nem tetsző önkormányzatok ellen” – mondta zárásként.

Az apropó, hogy a november 3-i jövő évi bérmegállapodáshoz, a bruttó kétszáz ezer forintos minimálbér, és 260 ezer forintos bérminimum elfogadásához kapcsolódóan, a munkáltatók felé tett engedményként nemcsak a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás szűnik meg, és csökken 2,5 százalékkal a szociális hozzájárulási adó mértéke, hanem továbbra is érvényben marad az iparűzési adó megfelezését előíró jogszabály.

Kiemelt kép: Gy. Németh Erzsébet, DK, 

The post DK: Orbán Viktor a fővárost bünteti az iparűzési adó elvételével first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here


MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS