csü. jan 13th, 2022

A NASA Curiosity marsjárója látványos képet készített a vörös bolygó Mount Sharp nevű hegyének oldalán – írja a NASA JPL oldala. A küldetés csapatát annyira lenyűgözte a látvány, hogy a nap különböző szakaszaiban született fekete-fehér fotókat kombinálva, azokhoz színt adva egy képeslapszerű felvételt hoztak létre.

Az új fotón egy westernbe illő, hegyekkel és homokdűnékkel tarkított sivatagi táj látható.

A robot navigációs kameráival 360 fokos, fekete-fehér képeket készít. Hogy az adatokat könnyebb legyen elküldeni, a felvételeket tömörítve, kis felbontásban tárolja el. Amikor azonban a szakértők megpillantották a Curiosity legutóbbi állomásáról a kilátást, úgy döntöttek a lehető legjobb minőségben kell megörökíteni a tájat.

NASA/JPL-Caltech

A felvételeket november 16-án kezdte el rögzíteni a marsjáró, a fotók helyi idő szerint reggel és délután születtek. A csapat aztán kombinálta az adatokat, majd színt adott a képhez.

A fotó azt mutatja meg, hogy milyen a látvány az 5 kilométer magas Mount Sharp oldaláról – a Curiosity 2014 óta kapaszkodik fel a hegyre. 400-800 méterre egy homodűnékből álló mező rajzolódik ki, távol, a panoráma jobb oldalán pedig a Rafael Navarro Mountain hegy látható. A formációt Rafael Navarróról, a misszió idén elhunyt tagjáról nevezték el.

A Mount Sharp a 154 kilométer átmérőjű Gale-kráterben fekszik, a képződmény pereme a mostani képen is kivehető a távolban. A szakértők úgy vélik, hogy a mélyedésben egykor egy tó volt, amelyben talán az élet is kialakult.

The post Westernbe illő fotó érkezett a Marsról first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here


MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS