csü. nov 25th, 2021

A Ciuca-kabinet visszahozná a sorkatonaságot

Csütörtökön a kétkamarás román parlament támogatta a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagykoalíciós kormányát és programját.

A koalíciós megállapodás szerint Nicola Ciuca másfél év múlva, 2023 májusában átadja helyét a PSD miniszterelnök-jelöltjének. A tartalékos négycsillagos tábornok által vezetett kormány programjából a Főtér azt emeli ki, hogy nem kötelező, hanem önkéntes alapon, de visszahozná a sorkatonai szolgálatot.

A kormányprogram védelmi célokra vonatkozó fejezete szerint az önkéntes tartalékosi rendszert kiegészítenék az önkéntes sorkatonai szolgálattal. A portál emlékeztet rá, hogy Romániában 2007 óta nincs kötelező sorkatonai szolgálat, de azt  nem eltörölték, csak felfüggesztették. A kormány tervei szerint a jövőben nem soroznának be automatikusan mindenkit, azokra számítanak, akiknek megéri szolgálatra jelentkezni a zsoldért és a képzésért.

A program fontos lenne a román haderőnek, mert jelenleg 70 ezer hivatásos katona mellett csak 60 ezer fős a tartalékos állomány, ami vészhelyzet esetén nem elég a védelemre. A kormány folytatná a haderő fejlesztését, a légvédelmi rakéták, páncélosok beszerzése mellett folytatódna a haditengerészet korvettjeinek felfegyverzése is.

The post A Ciuca-kabinet visszahozná a sorkatonaságot first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here


MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS