sze. jan 12th, 2022

Olyan genetikai útvonalakat találtak brit tudósok, amelyek magyarázatot adhatnak az elhízás genetikai hátterére – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Az eredmények segíthetnek sokkal személyre szabottabb módszereket kidolgozni az egészséges testsúly megtartásához.

A londoni szakértők a metabolitokat vizsgálták, mint a túlsúly lehetséges okozóit. A
metabolitok olyan kisméretű molekulák melyek a „felépítő”, illetve „lebontó” anyagcsere-folyamatok köztes- és végtermékei, azaz a szervezet akkor generálja őket, amikor feldolgozza a bevitt élelmiszereket. A Metabolites szakfolyóiratban megjelent tanulmány

74 korábban ismeretlen genomi régióról számol be, amelyek befolyásolják azt, hogy az emberek szervezete hogyan bontja le az élelmiszert energiává. 

A tanulmányban 8809 ember vett részt, akik csatlakoztak az NIHR BioResource adatbázisához. A BioResource-ba való belépés azt jelenti, hogy az illető hozzájárul ahhoz, hogy kutatási projektekkel kapcsolatban felvegyék vele a kapcsolatot.

A kutatócsapat vérmintákat vizsgált, hogy megmérje 722 különböző metabolit szintjét. Ezek pillanatképet adnak az egyén egészségügyi állapotáról és a kulcsfontosságú fiziológiai folyamatokat irányító mechanizmusokról. A metabolitok szintjét befolyásolhatja a táplálkozás, a gyógyszerek és a bél mikrobiomja. Azt, hogy az ember szervezete hogyan dolgozza fel az élelmiszereket, erősen befolyásolja a genetika.

Ezeket a teljes genom szekvenálása mellett elemezve a csapat 202 egyedi genomi régiót azonosított, amelyek variációi 478 különböző metabolit szintjéhez kapcsolódnak. Ezek 74 olyan genomrégiót tartalmaztak, amelyek a korábbi munkákban nem kapcsolódnak egyetlen metabolithoz sem. A szakértők ezt követően megerősítették az eredményeiket egy független, 1768 fős csoportban is.

„Egyes általunk vizsgált metabolitok a BMI-hez kapcsolódnak, és betekintést nyújthatnak egyesek elhízásához. Ez még nagyon korai kutatás, de a jövőben ezek az eredmények segíthetnek olyan megközelítések kidolgozásában, amelyek segítenek megőrizni az egészséges testsúlyt úgy, hogy figyelembe veszik az ember genetikai profilját” – idézi a sajtóközlemény dr. Cristina Menni vezető kutatót, a King’s College London szakértőjét.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint évente több mint négymillió ember hal meg elhízás, és az azzal összeköthető egészségügyi problémák következtében.

The post Az elhízás genetikai eredetére bukkantak first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here


MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS