sze. jan 12th, 2022

Még mindig látványosan kevés női filmrendező van Európában

Még mindig csak kevesebb mint minden negyedik aktív filmrendező nő az európai filmgyártásban – mutatott rá kedden közzétett jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A jelentés a nemek közötti egyenlőtlenséget vizsgálta a filmes szakemberek körében az európai filmiparban, áttekintést nyújtva az európai játékfilmekben kulcsszerepekben dolgozók – rendezők, forgatókönyvírók, producerek, operatőrök, zeneszerzők és a főszerepet játszó színészek – közötti nemi arányokról.

A jelentésből kiderül, hogy a nők jelentősen alulreprezentáltak a filmes szakemberek között: 2016 és 2020 között az európai játékfilmek rendezőinek mindössze huszonhárom százaléka volt nő. Ugyanakkor a nemek közötti szakadék valamelyest kisebb volt a producerek és forgatókönyvírók tekintetében: az európai játékfilmek producereinek harminchárom százaléka, a forgatókönyvíróknak pedig huszonhét százaléka volt nő. Az operatőrök között azonban csupán tíz százalékban, a zeneszerzők közül pedig mindössze kilenc százalékban fordultak elő nők az európai filmgyártásban.

A filmes stábokban kulcsszerepet betöltő nők gyakrabban dolgoztak csapatban, mint férfi kollégáik, csapataik nagyobb valószínűséggel voltak vegyesen férfi-női összetételűek, és a férfiaknál kisebb valószínűséggel voltak egyedüli szakemberek egy adott munkakörben egy játékfilmben. A kamera mögött dolgozó nők átlagosan valamivel kevesebb filmben szerepeltek, mint férfi kollégáik.

A többségében nőkből álló csoportok által készített filmek aránya a dokumentumfilmek esetében magasabb volt, mint más filmes műfajok esetében. Az elemzés szerint a nők jelenléte kiegyensúlyozottabb volt a filmvásznon és a képernyőn: a játékfilmekben főszerepet játszó színészek harminckilenc százaléka volt nő. Átlagosan a nők minden munkakörben valamivel kevésbé voltak aktívak, mint férfi társaik. Például a női rendezők nyolcvankilenc százaléka csak egyetlen filmet rendezett, míg a férfiaknál ez az arány nyolcvanhárom százalék volt. A jelentés szerint a női szakemberek filmenkénti átlagos aránya lassú növekedést mutat az összes alcsoportban, és összességében stabil volt az elemzésben vizsgált időszak alatt.

A jelentésben bemutatott elemzés az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont LUMIERE adatbázisára támaszkodott, amely többek között a nemzeti filmhivataloktól származó adatokat, a mozikba kerülő filmek éves nézettségét gyűjti össze. A tanulmányhoz csak a 2016 és 2020 között gyártott és ugyanebben az időszakban az európai mozikban bemutatott európai nagyjátékfilmeket vették alapul.

The post Még mindig látványosan kevés női filmrendező van Európában first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here


MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS