„Amit ránk hagyott, az a nagy kérdés: mi lesz velünk?” – eltemették Tamás Gáspár Miklóst

„Amilyen a szertartás, olyan a közösség” – kezdte TGM-idézettel gyászbeszédét a főváros és a demokratikus politikai közösség nevében búcsúzó Karácsony Gergely főpolgármester. Tamás Gáspár Miklós hagyatékát Ady Endrééhez hasonlította, és párhuzamot vont a két nagy erdélyi magyar között. Kiemelte, a filozófus soha nem tágított az igazmondás radikalizmusától. Ennek jegyében védte egész életében az emberi méltóságot. Amit ránk hagyott, az a nagy kérdése: mi lesz velünk?

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester azt mondta: „A kortárs magyar közgondolkodás legnagyobb rocksztárjától búcsúzunk.”

A demokratikus ellenzék nevében Hodosán Róza, a budapesti értelmiség és a barátok nevében Radnóti Sándor búcsúzott. Az esztéta emlékeztetett arra, hogy TGM Romániában és Magyarországon is kihívta maga ellen a hatalmat, de saját közösségét is rendre megbotránkoztatta. A közvélekedéssel ellentétben nem volt vitatkozó alkat, magányban kimunkált eszméit igazságként tárta a többiek elé. Utolsó telefonbeszélgetésük szilveszterre esett, megígérték egymásnak, hogy jövőre még nem halnak meg, de – mint mondta – „Gazsi becsapott”.

Selyem Zsuzsa az erdélyi értelmiség és a barátok nevében mondott gyászbeszédet, Sipos Balázs a fiatal tanítványok nevében beszélt, a sírnál pedig Iványi Gábor metodista lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője búcsúzott Tamás Gáspár Miklóstól.

Kapcsolódó
Meghalt Tamás Gáspár Miklós

A kolozsvári születésű filozófus, politikus, közíró 74 éves volt.

The post „Amit ránk hagyott, az a nagy kérdés: mi lesz velünk?” – eltemették Tamás Gáspár Miklóst first appeared on 24.hu.

Leave a Reply