A török ellenzék összehozta, amit itthon nem sikerült

A négypárti megállapodást csütörtök délután írják alá a CHP, valamint a Jó Párt (Iyi Parti), az iszlamista Jólét Pártja (Saadet Partisi) és a Demokrata Párt (Demokrat Parti) vezetői, majd egy sajtótájékoztatón jelentik be hivatalosan.

A szövetség lehetővé teszi, hogy a tavaly év végén alapított Jó Párthoz hasonló kis pártok megkerüljék a parlamentbe jutás meglehetősen magas, 10 százalékos küszöbe által jelentett akadályt.Az ellenzéki tömörülés Recep Tayyip Erdogan török elnök Igazság és Fejlődés Pártjával (AKP), valamint a vele egyezségre lépett Nemzeti Mozgalom Pártjával (MHP) szemben kíván alternatívát nyújtani.

A pártoknak május 6-ig van lehetőségük arra, hogy bejelentsék a választási szövetségeket.

Az iszlamista gyökerű AKP 2002-es hatalomra kerülése óta sorra nyerte a választásokat, a pártot vezető Erdogan pedig a török politika megkerülhetetlen figurájává vált. A török elnök múlt szerdán jelentette be, hogy 2019 novembere helyett idén júniusban megtartják a következő elnök- és parlamenti választásokat.

Szakértők szerint minderre azért kerül sor, hogy Erdogan mielőbb gyakorolhassa a tavalyi alkotmányos népszavazással megszerzett, kiszélesített elnöki jogköröket – amelyek értelmében ő lesz a végrehajtó hatalom feje -, és megelőzhesse, hogy az AKP szavazókat veszítsen az újonnan megjelent politikai mozgalmak miatt.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Ed Jones

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here


MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS