Honvédelmi miniszterhelyettes lesz Németh Szilárdból

A 24.hu információja szerint Németh Szilárd kapja a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkári posztját.

A kormányátalakítás egyik fejleménye, hogy Simicskó István távozása után a honvédelmi tárcát több évtized után nem civil, hanem egy a hadseregtől érkező vezető irányítja majd Benkő Tibor vezérezredes személyében. Németh Szilárd pedig a miniszter helyettese lesz.

A Fidesz ökle, a korábbi rezsibiztos az országgyűlési választás előtt jelentős szerepet vállalt a kormányoldal sorosozós kampányában, megbénítva a parlament nemzetbiztonsági bizottságának működését. A testület ülései sorozatosan meghiúsultak, miután Németh bizottsági alelnökként rendszeresen kivonult vagy be sem ment az ülésekre. A fideszes politikus arra hivatkozott, hogy Szél Bernadett, az LMP társelnöke „Soros György embereként” nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Az már kedden kiderült, hogy nemzetbiztonsági bizottság alelnöki posztját nem Németh Szilárd, hanem Németh Zsolt tölti majd be, aki egyben a parlament külügyi bizottságnak az elnöke.

Az ősfideszes Németh Zsolt azonban csak ideiglenesen került a titkosszolgálatok ellenőrzésére hivatott testület vezetésébe. A nemzetbiztonsági bizottság tényleges alelnöke Vargha Tamás, a HM eddigi parlamenti államtitkára lesz információnk szerint.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, fideszes parlamenti képviselő, képviselőjelölt megkongatja a Lajta Monitor Múzeumhajó harangját a hajó országos útra bocsátásán Budapesten, az MH Hadikikötőben 
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, fideszes parlamenti képviselő, képviselőjelölt megkongatja a Lajta Monitor Múzeumhajó harangját a hajó országos útra bocsátásán Budapesten, az MH Hadikikötőben
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Vargha Tamás és Németh Szilárd tehát lányegében helyet cserél, ami egybevág a Fidesz-frakció kedden küldött talányos levelével is.

A Fidesz sajtóosztálya kérdésünkre nem árulta el ugyan, hogy ki melyik funkciót fogja betölteni, arra azonban felhívták a figyelmet, hogy az országgyűlési törvény szerint a miniszterelnök, a miniszter és államtitkár képviselő nem lehet országgyűlési bizottság tagja. A szabályozás alapján a jelenleg miniszteri és államtitkári tisztséget betöltő képviselők az új kormány megalakulásáig gyakorolják feladat- és hatáskörüket, ezért az új kormány megalakulásáig ők sem lehetnek bizottsági tagok. Ezért kellett ideiglenes helyettest találni a nemzetbiztonsági bizottságba.

A most 54 éves Németh Szilárd egy csepeli iskolában képesítés nélküli napközis nevelőként kezdte karrierjét, majd a Budapesti Tanítóképző Főiskola könyvtár-tanítói szakának elvégzése után igazgatóhelyettessé nevezték ki. A 2010-es Fidesz-győzelem előtt a MÁV személyügyi főosztályán volt a szervezési osztály vezetője, majd a VITUKI (Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet) szakági igazgatója lett. 2010-ben Csepelen polgármesterré választották, parlamenti képviselőként (2017-től) a honvédelmi bizottsági elnöki poszt volt az eddigi legmagasabb megbízatása. 2015 óta a Fidesz alelnöke.

Németh Szilárdot telefonon értük el, de azt mondta, nem kíván a 24.hu-nak nyilatkozni.

 

Kiemelt kép: Ujvári Sándor / MTI

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here


MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS