Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
hét. nov 30th, 2020
Your ads here .. click here!

Az Adobe Flash nyomait is kipucolja a Microsoft

A Microsoft közzétette a Windows 10 egy új frissítését a Microsoft Update katalógusban, amit ha manuális úton letöltünk és telepítünk, megszabadulhatunk vele a rendszerben maradt felesleges fájloktól. Például most az Adobe Flash Playertől és annak maradványaitól, ami több mint egy évtizede az operációs rendszer része, ám már csak hetei vannak vissza: 2020 decemberében lejár a támogatása. Ugyan a Windows 10 KB4577586-es build már fenn van az Update Catalog adatbázisában, a felhasználók nem tudják a Windows Update szolgáltatáson keresztül telepíteni, legalábbis a Microsoft 2021-ig azt nem kényszeríti rá a felhasználókra. Jelenleg az alábbi verziókra telepíthető:

  • 1909 (November 2019 Update),
  • 1903 (May 2019 Update),
  • 1809, 1803.

Az Adobe 2017-ben jelentette be, hogy megválik a Flash-től, 2020-ban megszüntetik a támogatást és terjesztést, addig is csak biztonsági frissítéseket kap az elavult technológia. Ezért arra kérték a fejlesztőket, hogy álljanak át valamelyik modern, nyílt szabványra. December 31-én tényleg vége a történetnek, lezárul az 1996-ban kiadott, majd a kétezres éveket meghatározó lejátszó pályafutása. Utána nem lesz több frissítés, a letöltőoldalakról is eltűnnek telepítők, továbbá a tartalmak lejátszását is blokkolják. A cég hozzátette, hogy a felhasználók ne próbálják megkerülni a helyzetet, a kiberbűnözők legálisnak álcázott Flash Player telepítőkkel eddig is előszeretettel terjesztettek kártevőket.

Az Apple 2011-ben elhunyt vezére, Steve Jobs volt az első, aki erősen ellenezte a Flash-t amiért az sokszor nem működik megfelelően, és a hackerek is előszeretettel használják ki sérülékenységeit, ezért 2010-ben megszüntették annak támogatását iOS-en. Több biztonsági cég is arra figyelmeztette a felhasználókat korábban, hogy inkább távolítsák el gépükről a szoftvert. Az Adobe döntésének legnyomósabb oka a Flash elavultsága.

A fejlesztők nagy része átváltott már olyan nyílt szabványokra, amikkel ugyanaz a feladat elvégezhető, ami a Flash-sel is, maga az Adobe is láthatóan a HTML5 technológia felé kezdett fordulni 2015 végén. Ahogy blogposztjában írja a cég: az olyan nyílt szabványok, mint a HTML5, a WebGL és a WebAssembly beértek az elmúlt évek során, és elérhető alternatíváivá váltak a webes tartalomfejlesztésnek. A böngészőgyártók napjainkban pedig inkább már közvetlenül a böngészőbe építik a technológiákat, és nyugalmazzák a különböző beépülőket.

Idén végleg búcsút intünk a net meghatározó szeletének

December 31-én véget ér az Adobe Flash pályafutása.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS