Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
pén. dec 4th, 2020
Your ads here .. click here!

Szőcs Arturt választotta a Gárdonyi Géza Színház igazgatójának az egri közgyűlés

Csütörtökön tárgyalta az egri közgyűlés a Gárdonyi Géza Színház vezetésére beadott pályázatokat, és hosszú vita végén Szőcs Arturt nevezte ki a színház élére, miután a többségben lévő Egységben a Városért frakció előzőleg elutasította a jelenlegi igazgató, Blaskó Balázs kinevezését. Blaskót hiába támogatta korábban a minisztérium által uralt szakmai bizottság, illetve a szavazáson a Fidesz-frakció is mellette szavazott, az önkormányzat nem támogatta igazgatói kinevezését.

Az egri színház igazgatóválasztása azután vált politikai csatározások terepévé, hogy világossá vált, a kormánypárti többségű szakmai bizottság a jelenlegi igazgató, Blaskó Balázs pályázatát támogatja, míg Mirkóczki Ádám polgármester és az Egységben a Városért frakció álláspontja szerint Szőcs Artur, a Miskolci Nemzeti Színház rendezőjének pályázata a legjobb. Ráadásul a polgármesternek személyesen kell megállapodnia az új igazgató személyéről Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterrel, a fenntartói szerződés értelmében ugyanis a színházat fele-fele arányban finanszírozza Eger és a kormány. Az Egri Ügyek tudósítása szerint a Fidesz frakcióvezetője, Oroján Sándor szerint a város ezzel a döntésével megszegte az EMMI-vel kötött szerződést, így a színház el fogja veszíteni a mintegy 300 millió forintos állami támogatást. Mirkóczki Ádám szerint a döntés automatikusan nem jelenti a támogatás elveszítését, hanem a szerződés alapján újra kell tárgyalni a közös fenntartást.

A csütörtöki közgyűlésen a képviselők meghallgatták Szőcs Arturt, aki elmondta, ő hozzájárult ahhoz, hogy a pályázata nyilvánosságra kerüljön, de úgy tűnik, az egri lap, amelynek odaadta közlésre, nem jelentette meg. Szőcs hozzátette, műfajilag sokszínű színházat képzelt el Egerben. Blaskó Balázs is felszólalt, és azzal érvelt saját pályázata mellett, hogy az utóbbi években a debreceni Csokonai Színház eredményeit megközelítő sikereket ért el a bérletek eladásában. „A színház újraalapítása óta eltelt 35 év, melyből 34 évet töltöttem ott. Ez önmagáért beszél” – mondta Blaskó.

A színház dolgozói korábban jelezték, hogy Blaskó pályázatát támogatják, Mirkóczki azonban azt nyilatkozta, többen is megkeresték őt, hogy egzisztenciális okokból, a Blaskó környezetéből érkező nyomás miatt írták alá az őt támogató petíciót.

Kiállt a jelenlegi igazgató mellett az egri Gárdonyi Géza Színház társulatának többsége

Az egri közgyűlés október 29-én, csütörtökön döntene a színház igazgatói pályázatáról, és új igazgatót szeretne, a társulat többsége a jelenlegi mellett áll ki.

Az egri színházat eközben a járványhelyzet is nagyon súlyosan érinti, a társulat egyik tagja, Kelemen Csaba október 26-án hunyt el koronavírusban.

Kiemelt kép: Vajda János / MTI

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS