Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
sze. dec 2nd, 2020
Your ads here .. click here!

Példátlan füstfelhőt okozott az ausztráliai tűzvész

Háromszor nagyobb kiterjedésű volt a 2019-2020-as pusztító erdő- és bozóttüzek füstfelhője a sztratoszférában, mint bármelyik korábban dokumentált tűzvészé – írja az MTI.

Az 1000 kilométer kiterjedésű füstfelhő három hónapig egybefüggő volt, 66 ezer kilométert tett meg, és a Földtől 35 kilométer magasra szállt.

Egy nemzetközi kutatócsapat a NASA műholdjai által gyűjtött adatokat elemezte. „Amikor megláttam a műholdas méréseket a füstfelhőről 35 kilométeres magasságban, leesett az állam” – mondta Adam Bourassa, a kanadai Saskatchewani Egyetem Űr- és Légkörkutató Intézetének munkatársa és a csapat tagja.

Fotó: Peter PARKS / AFP

Az ausztrál fekete nyár során 5,8 millió hektárnyi erdő vált a lángok martalékává, ezt megelőzően a legnagyobb füstfelhőt a 2017-es nyugat-kanadai erdőtüzek okozták.

Rekordok dőltek meg az atmoszférára gyakorolt hatásuk miatt. Annak tudatában, hogy a globális felmelegedés következtében jóval gyakrabban lesznek ilyen tüzek és azok hevesebbek lesznek, drámai változásokkal nézhetünk szembe a légkörben

– tette hozzá Bourassa. A kutató szerint az ilyen tüzek elég nagyok és melegek ahhoz, hogy saját füstviharfelhőket (pirocumulonimbus) idézzenek elő. Ezek a füstviharfelhők elérhetik akár a sztratoszféra alsóbb rétegeit is.

A műholdak által gyűjött adatok azt is megmutatták, hogy az ausztráliai tüzek füstje olyan mértékben akadályozta, hogy a napsugárzás a Földre jusson, amilyet még soha nem jegyeztek fel erdő- és bozóttüzek esetében. A katasztrófában harminchárman vesztették életüket, több mint háromezer otthon és 24 millió hektár földterület vált a lángok martalékává.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS