Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
csü. dec 3rd, 2020
Your ads here .. click here!

Az emberi faj közeli rokonának kétmillió éves koponyájára bukkantak fel Dél-Afrikában – írja az MTI. A különleges lelet új információkkal szolgál az emberi evolúcióról. A koponya egy hím Paranthropus robustusé, az élőlény a modern ember közvetlen ősének, a Homo erectus rokona volt. A két faj nagyjából egy időben élt, a Paranthropus robustus viszont korábban halt ki.

A kutatók szerint nagyon izgalmas leletről van szó.

A legtöbb fosszilis lelet csak egy fog itt-ott, így nagyon ritka, hogy ilyet találunk, nagy szerencse

– mondta a BBC-nek Angeline Leece, a melbourne-i La Trobe Egyetem munkatársa. A szakértő a koponya töredékeit 2018-ban találta meg a Johannesburgtól északra található Drimolan régészeti lelőhelyen. A lelet csupán néhány méterre került elő attól a helytől, ahol 2015-ben egy gyermektől származó, hasonló korú Homo erectus koponyára bukkantak. A szakértők az elmúlt éveket az egyes darabok összeillesztésével és elemzéssel töltötték.

Kép: Jesse Martin and David Strait

Mai tudásunk szerint három hominin (emberszerű) faj élt egy időben Dél-Afrikában egymással versengve. Egy ilyen koponya felfedezése az emberi családfán belüli mikroevolúció ritka példája. A Paranthropus robustusnak kis agya és nagy fogai voltak, ellentétben a Homo erectusszal, melynek fogai kicsik, agya nagy volt. Úgy vélik, az ősi faj étrendje főként kemény növényekből, például gumókból és kérgekből állt.

„Idővel a Paranthropus robustus valószínűleg úgy fejlődött, hogy képes legyen nagy erőt kifejteni a kemény táplálék harapása és rágása során” – mondta Leece. A szakértők szerint lehetséges, hogy a klímaváltozás hatására nedvesebbé váló környezetben csökkent a fogyasztható élelem. A Homo erectus ellenben kisebb fogaival valószínűleg növényeket mellett húst is evett. „Ez a két, nagymértékben különböző faj eltérő evolúciós irányokat képvisel” – nyilatkozta a kutató. Leece hozzátette, bár végül az evolúciós versenyt a Homo erectus nyerte, a lelet alapján kétmillió évvel ezelőtt a Paranthropus robustus sokkal elterjedtebb volt a vidéken.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS