Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
pén. dec 4th, 2020
Your ads here .. click here!

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden üzenetben gratulált Joe Biden demokrata párti jelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikeréhez – közölte a török államfői hivatal. Az MTI azt írja, hogy Erdogan reményét fejezte ki, hogy a választás eredménye kedvező lesz a „baráti és szövetséges” Egyesült Államok népe számára.

Közvetlenül Bidenhez intézve szavait úgy fogalmazott: „miként akkoriban, amikor alelnöksége idején számos alkalommal találkoztunk, a török-amerikai kapcsolatok most is mélyen gyökerező stratégiai jelleget hordoznak”.

A globális és regionális szinten napjainkban tapasztalt kihívások szükségessé teszik, hogy a közös érdekekre és értékekre alapuló kapcsolatainkat még inkább fejlesszük és megerősítsük,

hangsúlyozta a török elnök, majd hozzátette: “ismételten kifejezem eltökéltségünket az amerikai vezetésnek az előttünk álló időszakban erre irányuló szoros munkát illetően”.

A török államfő hangsúlyozta: „hiszem, hogy az országaink közötti erős együttműködés és szövetségi kötelék miként máig, úgy a jövőben is létfontosságú hozzájárulásokat fog tenni a világbékéhez.” Erdogan üzenete végén azt írta: „Legőszintébb jókívánságaimat küldöm az Egyesült Államok népének békéjéért és jólétéért.”

Törökország azon kevés országok egyike, amelyek nem fejezték ki már a hétvégén gratulációjukat Bidennek. Erdogan a demokrata jelölt ellenfelével, Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnökkel ápol jó kapcsolatot, bár a két NATO-szövetséges ország az utóbbi években mégis több kérdésben vitába keveredett, például a szíriai kurd milíciák szerepével vagy a török kormányzat legfőbb közellenségének számító, Amerikában élő muszlim hitszónok, Fethullah Gülen kiadatásával kapcsolatban. Ráadásul amerikai szenátorok szankciókat szorgalmaznak Ankarával szemben, amiért Oroszországtól vásárolt légvédelmi rakétarendszert.

Kiemelt kép: Biden és Erdogan 2016-ban, Ankarában. Fotó: KAYHAN OZER/TURKEY’S PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS