Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
sze. nov 25th, 2020
Your ads here .. click here!

Szerdától zár az ország, teljes rendezvénytilalom lép életbe

Kedden 22 óra 30 perc előtt nem sokkal megjelentek a Magyar Közlönyben a szerdán nulla órától életbelépő intézkedések.

Ezek a következők:

 • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
 • Minden gyülekezés tilos.
 • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
 • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
 • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
 • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A Kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
 • Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
 • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
 • A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.
 • Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határontúli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.
 • Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak.
 • Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.
 • Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
 • Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.
 • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Maszkviselés

A maszkviselés minden, hatodik életévét betöltött személy számára kötelező a tömegközlekedési eszközökön, a 10 ezer főnél nagyobb település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen, kivéve sporttevékenység során, a parkokban és a zöldterületeken.

Ugyancsak kötelező az orrot és szájad elfedő maszkot hordani az üzletekben vásárlás és munkavégzés során, a bevásárlóközpontok területén (kivéve irodák, sportolásra szolgáló és üzemi helyiségek), a tömegközlekedési eszközök várótermeiben, vendéglátó üzletekben, postákon, közigazgatási szervek ügyfélfogadó tereiben.

Kötelező maszkot viselni az egészségügyi intézményekben, kórtermekben azonban az ápoltaknak nem kell maszkot feltenni. A szociális intézményekben az ellátottaknak a közösségi programok alkalmával és a közösségi terekben való tartózkodás esetén lehetőség szerint maszkot kell viselni, a dolgozóknak az ellátottakkal való közvetlen érintkezéskor szintén kötelező a maszk, ahogy akkor is, ha tartósan 1,5 méteren belüli távolságban vannak.

Kijárási tilalom

Este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.

Kivételt képez, ha valaki egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal, munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, és fordítva, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából  tartózkodik közterületen. Mindezt viszont okirattal szükséges igazolni, amit a közbiztonságért felelős miniszter a kormány hivatalos honlapján fog közzétenni.

Gyülekezés

Tilos a közterületen, illetve a nyilvános helyeken a csoportosulás, illetve a gyülekezés, ugyanakkor a közterületen, a nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység, így a futás, gyaloglás, kerékpározás gyakorlása megengedett.

Tilos lesz továbbá a labdarúgás, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda és a röplabda is a nem versenyszerűen sportolók számára.

Rendezvények

Egyáltalán nem lehet rendezvényt tartani, ebbe beletartozik a kulturális esemény, a koncert, a sportesemény, a magánrendezvény és a karácsonyi vásár is.

A vallási közösségek szertartása ugyanakkor nem minősül rendezvénynek, erről a vallási közösség maga dönthet.

Sportrendezvényeken nézők nem lehetnek, zárt kapuk mögött kell megtartani a meccseket.

Temetéseket maximum 50 fő vehet részt, a házzaságkötésnél pedig kizárólag a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvezető, a házasulók,
a házasulók tanúi, a házasulók szülei, nagyszülei, a házasulók testvérei és a házasulók gyermekei lehetnek jelen.

 

Orbán Viktor miniszterelnök kedden este adott interjút az M1-nek, erről itt írtunk:

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS