Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
pén. nov 27th, 2020
Your ads here .. click here!

Eddig 25 ezer tüntetőt vettek őrizetbe Belaruszban

Több mint 25 ezer embert vettek eddig őrizetbe a Fehéroroszországban augusztus 9-e óta rendszeres tüntetések során – közölte pénteken Rupert Colville, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szóvivője.

Colville elmondta, hogy a tiltakozásokon részt vevő diákokat elbocsátás fenyegeti. Október 26. óta legalább 127 embert zártak ki a kurzusokról, ami csorbítja az oktatáshoz való jogukat, csökkenti álláslehetőségeiket – mondta.

A szóvivő szerint az OHCHR-nak bizonyítékai vannak arról, hogy november 1-jén 231 embert, köztük három újságírót vettek őrizetbe a közrend megzavarásának gyanúja miatt, november 7-én pedig „legalább 57 egészségügyi dolgozót vettek őrizetbe a tüntetés kezdete után mindössze öt perccel”.

Az OHCHR-nek ezenkívül tudomása van arról, hogy a fehérorosz hatóságok utasítására befagyasztották a hatósági erőszak és kínzások 60 áldozatának bankszámláját, akik egyazon jótékonysági alaptól kaptak segítséget. Az OHCHR szerint a legutóbbi történések Fehéroroszországban „csak erősítik azt az érzetet, hogy továbbra is büntetlenség érvényesül az emberi jogsértésekkel kapcsolatban, kontroll nélkül.

A Koordinációs Tanács pénteken közölte, hogy a hatóságok a fehérorosz állambiztonsági bizottság (KGB) fogdájába helyezték Alana Hebramariját, a testület tagját a közrendet súlyosan sértő tevékenységek szervezése és előkészítése, illetve a bennük való aktív részvétel gyanúja miatt.

Hebramarijánál csütörtökön házkutatást tartottak, ezt követően megszakadt vele a kapcsolat.

Lukasenka pénteken külföldi médiumoknak adott interjúban kijelentette, hogy elrendelte ama tüntető halála körülményeinek objektív kivizsgálását, aki egy verekedést, illetve hatósági előállítását követően a kórházban belehalt súlyos sérüléseibe. A 31 éves festőművészt, Raman Bandarenkát agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal szállították szerdán éjjel kórházba. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. Halálát követően felmerült a gyanú, hogy sérüléseit az őrizeti fogságban szerezte. Bandarenka ügyének kivizsgálásával a főügyészség foglalkozik – közölte a vádhatóság információs osztályának vezetője, Anzsalika Kurcsak.

Ezt megelőzően az EU minszki képviselete átlátható vizsgálatra és a felelősök büntetőjogi felelősségre vonására szólította fel a fehérorosz hatóságokat Bandarenka halálával kapcsolatban.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) azzal a felhívással fordult a fehérorosz hatóságokhoz, hogy vizsgálják ki a jogsértéseket, és vonják felelősségre elkövetőiket.

Urmas Reinsalu észt külügyminiszter pénteken újabb szankciók bevezetését szorgalmazta a fehérorosz kormánnyal szemben, Bandarenka halálát követően.

A Vjaszna (Tavasz) fehérorosz emberi jogi szervezet eközben arról számolt be, hogy a Bandarenka emlékére tartott pénteki megmozdulásokon legalább 28 embert vettek őrizetbe az országban.

Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, az ellenzék szerint ugyanis Aljakszandr Lukasenka csalással szerezte meg hatodik elnöki megbízatását. A tiltakozók az elnök távozását, a rendőri erőszak kivizsgálását, a politikai foglyok szabadon bocsátását, tiszta és szabad választások kiírását követelik. Az EU a Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismeri el legitim képviselőnek.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS