Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
pén. nov 27th, 2020
Your ads here .. click here!

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárai egy török kori, 70 kilogrammos mozsárgolyót találtak a Dunában a közelmúltban tartott gyakorlaton – írja az MTI. A felfedezésről a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezred számolt be a Facebookon.

A honvedelem.hu cikke szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálata néhány héttel ezelőtt Budapesten, a Várkert Bazár előtti folyószakaszon gyakorlatozott, amikor Szél Norbert tűzoltó a meder alján egy szokatlan tárgyat vett észre. A golyó anyagából arra következtetett, hogy abban robbanóanyag nincs, utóbb azonban a honvédség tűzszerészei is megvizsgálták a tárgyat.

🤿 A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálata egészen érdekes tárgyat talált a Dunában közelmúltban…

Közzétette: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred – 2020. november 20., péntek

Gajdos Milán, a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje szerint a tűzszerészek is azonnal látták, hogy a golyó nem rendelkezik töltettel, tehát nem is minősül robbanótestnek. A hivatásosok ennek ellenére azt kérik, hogy amennyiben valaki ilyen jellegű tárgyat talál, azonnal értesítse a rendőrséget, hiszen a legártalmatlanabbnak tűnő, akár évszázadok óta a helyszínen heverő ágyúgolyó is lehet működőképes, ha rendelkezik robbanótöltettel.

Gondos László, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) gyűjteményvezetője szerint a hasonló lövedékek kifejezetten a tömegükkel pusztítottak, nem volt bennük robbanószer. „Rövid csövű mozsárágyúkból lőtték ki őket, és úgy viselkedtek, mint az aknavető lövedékek: nagy ívben zuhantak az elérni kívánt területre, azaz fedett terület mögé lehetett vele belőni, hogy ott végezzen pusztítást” – mondta a szakértő.

A hatalmas kőgolyó leltári számot kap és kiállítják a HM HIM udvarán.

Kiemelt kép: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS