Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
pén. jan 22nd, 2021
Your ads here .. click here!

Karsai György az SZFE-ről: Jó lenne, ha megszűnne ez a rémálom, amit játszanak velünk

AA Népszavának adott interjút Karsai György klasszika-filológus, egyetemi tanár, az Színház-és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetője, aki elmondta, többek között azért sem mondott le a posztról, mert  komoly felelősség az irányítása.

[A Doktori Iskola] Felépítését, mivel külön egységként működik, a Doktori Tanács határozza meg. Az egésznek egy bonyolult feltételrendszernek kell megfelelnie, ezért sem lehet csak úgy leállítani, másrészt komoly felelősség az irányítása, hiszen szakmai előmeneteleket, ily módon emberi sorsokat érint, ezért sem állhattam fel és nem választhattam a kapcsolatmegszakításnak ezt a módját az erőszakosan nyomuló új hatalommal szemben. De eljöhet az a pillanat, ha a hatalom olyan mértékben avatkozik be az SZFE életébe, amikor már az erkölcsi érzékem az előbbi érvek ellenére lehetetlenné teszi az együttműködést és amely az említett felelősségérzetet is felülírhatja.

Hozzátette, ha az oktatási rendszerükbe erőszakosan szeretnének beavatkozni, vagy az egyetemen belül személyi változást akarnának végrehajtani, például oktatót távolítanának el nem szakmai okokból, nyilvánvalóan tűrhetetlen lenne számára és lemondana posztjáról.

Karsai szerint az új vezetőség tagjainak szakmai szempontból hozzá nem értő embereket neveztek ki., például a rektorhelyettest vagy az intézetvezetőt.

Az az igazság, több név hallatán nálam rezgett a léc és az egészen bizonyos, hogy ezekkel az emberekkel semmilyen kapcsolatot nem tudok és nem is akarok tartani

– mondta, hozzátéve, nem ismeri el őket legitim vezetőknek.

Karsai abszurdnak tartja, hogy az intézmény egy évvel ezelőtt felterjesztett a minisztériumnak egy teljesen szabályosan megválasztott rektorjelöltet, az egyetemnek mégsincs azóta rektora.

Az már magában is egy Ionesco-i, abszurd helyzet, hogy eközben van két új rektorhelyettes, ráadásul finoman szólva elég sajátos módon szuszakolták őket be az intézménybe. Természetesen számomra ily módon egyikük sem lehet partner, ugyanez vonatkozik az új intézetvezetőkre. Egy ideje elindult egy rendkívül álnok, borzalmas folyamat. Igyekeznek egyénenként behívni az osztályfőnököket, a tanárokat, próbálnak minket leszalámizni. Jó lenne, ha megszűnne ez a rémálom, amit játszanak velünk.

Arra a kérdésre, hogy lát-e erre reális esélyt, Karsai elmondta, csak ennek lehet esélye, mert ha nem,

akkor ki kell mondani azt, hogy ma Magyarországon egy teljesen értelmetlen rombolás keretében a hatalmi önkény tönkretehet egy 155 éves intézményt, amelynek értékei, akár mit csinálnak, örökre jelen vannak a magyar kultúrában.

Szóba került az esetleges félév eltörlésére született kormányrendelet is, mely a járványhelyzetre hivatkozik. Karsai elmondása szerint ez visszamenőleg nem lehet hatályos, a félév érvénytelenítés szándéka pedig „vagy érthetetlen, végtelenül ostoba, csúnya és gonosz ötlet, vagy egy újabb álnok terv része, amit egyelőre még nem lehet átlátni”.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS