Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
hét. jan 18th, 2021
Your ads here .. click here!

Müller Cecília nem árulta el Hadházynak, hogy hivatalának konzorciuma mire költött 11,4 milliárdot

Kétmilliárd forinttal toldotta meg a kormány a felhasználható pénzkeretet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) uniós gigaprojektjének utolsó hónapjaiban. Az október 27-én közzétett szerződésmódosítás szerint Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése elnevezésű hároméves programban így nem 11,4, hanem 13,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásból gazdálkodhat a Müller Cecília vezette hivatal és a mögött felsorakozó konzorcium.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017-ben kötött szerződést az OTH jogelődjével. A kormányzati felhívással indított projektbe az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, a Semmelweis Egyetemet és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt is bevonták. A projekt most decemberben zárult volna, de a koronavírus-járvány miatt meghosszabbították a futamidőt, így a végleges zárás 2021-re csúszik.

A konzorcium szerteágazó célok megvalósítására vállalkozott. A többi között a népegészségügy rendszerét kellett megújítaniuk, illetve olyan fejlesztéseket is végre kellett hajtani, amelyek javítják a lakosság egészségi állapotát és biztonságosabbá teszik a betegellátást. Októberben, a már említett szerződésmódosítással került be a feladatlistába, hogy a korábbiakon túl egy nemzeti egészségügyi telefonos ügyfélszolgálati és online információs központot is létre kell hozni. Erről az ősszel rendelet adott ki a kormány, amely kimondta, hogy az országos rendszer kiépítésére kétmilliárd forintot szánnak.

A teljes finanszírozást uniós pénzből oldották meg, de a módosításokkal végül a hazai költségvetésből is hozzácsaptak a kerethez 600 millió forintot.

A program számára weboldalt indítottak, ahol az olvasható, hogy a projekt négy részből áll. Az uniós keretből az alapellátás, a népegészségügy, a betegbiztonság és a környezet-egészségügy átfogó módszertani fejlesztésével kívánnak „nagymértékben hozzájárulni a lakosság és a jövő generáció egészségi állapotának javításához”.

Az efop180.antsz.hu oldalon számos dokumentum megtalálható, publikáltak néhány kisebb tanulmányt is, de a háziorvosi rendszer megváltoztatására vonatkozó elképzelésekről például mindössze egyoldalnyi összefoglaló olvasható. Bővebb anyagokat tartalmaz az iskolai egészségnevelési rész, ám a három év alatt elvégzett munkákról sehol sem közölnek összesítést. Az oldalról azt sem lehet megtudni, hogy a konzorcium tagjai és az egyes szakemberek között hogyan oszlottak meg a feladatok, illetve ki milyen költséggel dolgozott.

A hivatalos weboldalon kívül is próbáltunk rákeresni, vannak-e olyan nagyobb, a nyilvánosság előtt lezajlott programelemek, amelyek magyarázhatják a stadionnyi pénz elköltését. Egy nagyobb összegű részprogramra bukkantunk rá, ez a hazai csapvizek ólomtartalmának vizsgálata volt. A Nyitott laboratórium elnevezésű részprogram május 31-éig működött a Nemzeti Népegészségügyi Központban, és 500 milliós keretet különítettek el rá. Jóval kisebb tétel a Semmelweis Egyetem betegbiztonság témakörében kiírt közbeszerzése, amelyen húsz településre kiterjedő lakossági fórum megszervezése és lebonyolítása volt a feladat. A tendert a nézőpontos Mráz Ágoston Sámuel cége, a Kutatópont Piac – és Véleménykutató Kft. nyerte, de az mindössze 35,5 millió forintba került.

A 11,4 milliárdos támogatás elköltésének részleteiről Hadházy Ákos levélben kért információkat Müller Cecíliától. Az ellenzéki képviselő arra kérte a tiszti főorvost, foglalja össze a projekt eddigi eredményeit, adja meg, hogy a módszertani fejlesztések milyen tartalommal, kinek a közreműködésével valósultak meg. Arra is kíváncsi volt, hogy az eddigi pénzfelhasználásból mekkora részt tettek ki a személyi kifizetések, bérköltségek, kivel, illetve milyen cégekkel kötöttek egymillió forint feletti értékben szerződéseket.

A független képviselő tájékoztatása szerint Müller a múlt héten postázott válaszlevélben egyetlen kérdésre sem válaszolt érdemben. Nagyobb részüknél egy alkotmánybírósági döntésre hivatkozott, amely szerint az adatkezelő kizárólag az adatkérés teljesítése érdekében nem köteles adatokat kigyűjteni vagy rendszerezni.

A 24.hu a megrendelőt, az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkereste, hogy megtudjuk, szerintük mik voltak a projektek legnagyobb eredményei, de a tárcától nem kaptunk választ.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS