Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
szo. jan 23rd, 2021
Your ads here .. click here!

Az elmúlt közel öt évben legalább 12 új mélytengeri fajt fedeztek fel az Atlanti-óceánban – írja a BBC-re hivatkozva az MTI. Az Atlas nevű projektben azt mérték fel, hogy milyen hatással van az óceáni környezetre a bolygó melegedése, a mélytengeri halászat és a bányászat. A szakemberek szerint az újonnan felfedezett állatokat már most fenyegeti az éghajlatváltozás. Az elnyelt szén-dioxid miatt az óceán egyre savasabbá válik, ami különösen nagy veszélyt jelent a korallok meszes vázára.

A 12 új mélytengeri élőlény felfedezése mellett a kutatócsoport körülbelül 35 esetben azonosított már ismert fajokat olyan mélytengeri területeken, ahol korábban nem találkoztak velük. A misszió fontos megállapításai közé tartozik, hogy az óceánvíz melegedése, savasodása és az elérhető élelem csökkenése miatt 2100-ra jelentősen csökken majd a mélytengeri fajok számára megfelelő élőhelyek elérhetősége.

A kutatók nagy számban találtak hidrotermális kürtőket az Azori-szigeteknél, ezen formációk komplex ökoszisztémáknak adnak otthont az óceán fenekén.

Szivacsok és mélytengeri korallok olyan közösségeire bukkantunk, amelyek az óceánfenék városait alkotják

– mondta Murray Roberts, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa és a misszió vezetője, hozzátéve, hogy ezek a területek a kereskedelmi szempontból fontos halfajok szaporodási helyei. A szakértő szerint ha ezek a telepek megsérülnek az emberi tevékenység miatt, az az érintett halakat is veszélybe sodorja.

Ralph White / Getty Images

Az óceáni áramlatok és óceáni üledékek tanulmányozása azt mutatta, hogy az Észak-Atlanti-óceán fő áramlatai drasztikusan lelassultak az éghajlatváltozás miatt. Roberts szerint ennek hatására valószínűleg csökken az ökoszisztémák közötti kapcsolat, mivel az óceáni áramlatok a különböző mélytengeri élőhelyeket összekötő főútvonalakként működnek.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS