Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
hét. jan 18th, 2021
Your ads here .. click here!

14 milliárd év alatt 0,1 másodpercet téved ez az óra

Az MIT kutatói az eddig létező legpontosabb atomórát hozták létre – írja a Study Finds. A szerkezet mindössze 14 milliárd évenként tévedhet 0,1 másodpercet, ezzel még az egyébként nagyon pontos atomórák között is kiemelkedik.

Atomórának olyan típusú órát nevezünk, melyben atomok rezgésszámát használják fel egy pontos frekvencia előállítására. A frekvenciát számlálóba vezetik, amely másodpercet és abból származtatott nagyobb időegységeket mutat. A hétköznapi életben használt rádióvezérelt órákat néha atomórának nevezik, ezek az órák azonban nem maguk állítják elő a pontos időt, hanem rádióhullámok útján veszik az atomórák által előállított jelet. Annyiban jogos a megnevezés, hogy ha a vétel naponta megtörténik, akkor az ilyen óra a nemzetközi atomórák idejét mutatja, vagyis a pontossága sokkal jobb más órákhoz viszonyítva.

Az MIT kutatói remélik, hogy az óra segítségével többet tudhatnak meg a sötét anyagról, és akár a gravitáció időre gyakorolt hatását is vizsgálhatják. 

Az új óra az úgynevezett kvantum-összefonódás elvén működik, ami akkor jön létre, ha két különálló részecske, vagy két külön részecskecsoport elválaszthatatlanul kapcsolatba kerül egymással. Ez az a jelenség a kvantummechanikában, amikor két részecske spinje vagy momentuma összefonódott állapotban van, és az egyikkel végzett művelet a másikra is kihat, az is változik a művelet hatására.

Kapcsolódó

Ez a fizika a legnagyobb tudósokat is zavarba hozza

A kvantumfizika elmélete 120 éves, mégsem sikerült még teljes mértékben megérteniük a kutatóknak sem.

Az MIT kutatói egy nagyon ritka elem, az itterbium megfigyelése során bukkantak rá erre az új módszerre. Azok az atomórák, amelyek véletlenszerűen rezgő atomokat használnak, ötödennyire pontosak, mint az itterbiumos órák – mondják a fizikusok. Az univerzum eddigi létezése óta az ő atomórájuk mindössze 100 milliszekundumot tévedett volna.

A jobb és jobb atomórák segíthetnek választ adni a világ legnagyobb nyitott kérdéseire, és pontosítani jelenlegi tudásunkat sok minden másról: a fény sebességéről, az időről és az univerzumról magáról.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS