Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
szo. jan 23rd, 2021
Your ads here .. click here!

Lukasenka: Vonulgathatnak, de ha átlépik a tiltott vonalat, kapnak érte

Népszavazást fognak tartani Fehéroroszországban az alkotmánymódosításról – közölte csütörtökön a BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint Aljakszandr Lukasenka elnök. A vitatott tisztaságú augusztus 9-i elnökválasztáson a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 80,1 százalékával hatodik mandátumára megválasztott fehérorosz elnök arról nem tett említést, hogy mikor lesz a népszavazás.

Az MTI beszámolója szerint Lukasenka azt is leszögezte, hogy fennmarad az elnöki tisztség, és a februárban tartandó össznépi gyűlés nem kap széles jogköröket.

Senki nem ruházza fel szédületes hatáskörökkel a fehéroroszországi össznépi gyűlést. Az állam feje az elnök lesz. Ezt nem ússzák meg. Lesz miniszterelnök, parlamenti képviselők és egyebek,

jelentette ki a fehérorosz vezető egy onkológiai gyermekklinikán tett látogatásakor. Lukasenka felszólította az elnökválasztás óta tüntető ellenzéket, hogy ne lépje át a „tiltott vonalat”.

Elbírunk a gazdasággal – semmilyen tiltakozás nem kell. Vonulgatnak, vonulgatnak, mint most, ha vonulnak. Ha nem lépik át a »tiltott vonalat«, vonulgathatnak tovább. Ha átlépik, kapnak érte. Mindezt túl fogjuk élni. A lényeg, hogy működjön a gazdaság

idézte Lukasenka szavait a BelTA.

Az ellenzék Lukasenka fő ellenfelét, az azóta száműzetésbe kényszerített Szvjatlana Cihanouszkaját tartja az elnökválasztás győztesének, és a választás óta tüntet Lukasenka lemondását követelve.

Az elnök hétfőn erősítette meg, hogy Fehéroroszországban 2021. február 11-12-én tartják a 6. össznépi gyűlést. Ezt a gyűlést ötévenként hívják össze Fehéroroszországban, hogy politikai és gazdasági kérdésekben döntéseket hozzon. Rendszerint a rezsim és társadalmi szervezetek, állami vállalatok képviselői vesznek részt rajta.

Szeptemberben Lukasenka a folytatódó kormányellenes tüntetések fényében olyan célzást tett, hogy a testület új választásokról is döntést hozhatna, december elején pedig javasolta, hogy az össznépi gyűlést alakítsák át alkotmányozó szervvé. Hétfőn viszont csak arról beszélt, hogy az össznépi gyűlésnek a jelenlegi ötéves terv eredményeit és a következő, 2021-25-ös ötéves terv célkitűzéseit kell megvitatnia, és nem kell semmilyen döntést hoznia „külföldi tanácsadók és fehérorosz híveik” kedvéért.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS