Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
szo. jan 16th, 2021
Your ads here .. click here!

Vádat emeltek a 2018-as mátrai buszbaleset ügyében

Az Egri Járási Ügyészség tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal az autóbusz-vezetővel szemben, akinek a vezetéstechnikai hibája miatt egy tucat sérült személyt érintő baleset következett be – közölte az ügyészség csütörtökön.

A vádlott 2018. november 24-én Kékestető felől Mátraháza felé haladt az általa vezetett autóbusszal, melyen 39 utast szállított. A lejtős, kanyargós és nedves útszakaszon azonban nem használta az autóbusz hidraulikus tartós-fék rendszerét (retarder), csak a fékpedállal működtetett üzemi féket, mely következtében a lejtős úton az üzemi fékrendszer károsodott, a fékdobok, fékpofák elégtek, így a fékpedál benyomásával a jármű nem lassult.

Ezt – a 65-70 km/h sebességgel történő haladása során az út 1400. méterszelvényéhez érve – észlelte a vádlott és működésbe hozta a retardert, majd mivel egy erősen jobbra ívelő olyan útkanyarulathoz közelített melyet nem tudott volna bevenni, – a nagyobb baleset elkerülése érdekében – a járművet szándékosan jobbra kormányozta, majd egy út menti fának ütközött, így az autóbuszt sikerült megállítania. A balesetben ketten nyolc napon túl gyógyuló súlyos, míg tízen nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedtek el.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ azon rendelkezését, mely szerint a járművel úgy kell közlekedni, hogy az a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Amennyiben a sofőr előírásszerűen használta volna a jármű tartós-fékrendszerét, az üzemi fék meghibásodása elkerülhető lett volna, így a baleset nem következett volna be.

Az Egri Járási Ügyészség a tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével megvádolt férfival szemben felfüggesztett szabadságvesztés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt a Gyöngyösi Járásbírósághoz benyújtott vádiratában. A vádhatóság indítványozta továbbá, hogy a bíróság kötelezze a vádlottat az eljárás során felmerült 700 066 forint bűnügyi költség megfizetésére is.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS