Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
csü. jan 28th, 2021
Your ads here .. click here!

Trump történelmet írt: először vádoltak meg kétszer elnököt

Donald Trump történelmet írt azzal, hogy második alkalommal is elindították ellene az alkotmányos felelősségre vonási eljárást, azaz  az impeachmentet. Eddig egyetlen amerikai elnökkel sem fordult elő ez egynél többször. Őt 2019-ben azért akarták felelősségre vonni, mert visszaélt hatalmával, ám akkor a szenátusi többséget birtokló republikánusok teljes mellszélességgel álltak ki mellette, így a vád elbukott.

A mostani képviselőházi szavazáson az előterjesztést 232 szavazattal fogadták el 192 ellenében.

Az eljárás megindult, most a szenátus elé kerül: arról szerdai cikkünkben részletesen írtunk, hogy az eredmény most azért kiszámíthatatlanabb, mint legutóbb, mert a republikánusok erős embere, a republikánusok szenátusi csoportjának vezetője, a veterán Mitch McConnell álláspontja egyelőre nem egyértelmű az ügyben. Ráadásul egyes republikánusok politikusok alapvető politikai érdekei és kényszerei is alakultak. Trump immár nincs hatalmi pozícióban, ráadásul a választási csalás lehetőségének lebegtetésével ámokfutást mutatott be a választás utáni időszakban, azaz többeknek azt diktálhatja a politikai racionalitás, hogy számoljanak le vele örökre. Erre egyébként pénzügyi kényszerek is mutatnak, minthogy több nagyvállalatat bejelentette, nem támogatja olyan republikánus politikusok kampányait, akik kiálltak Trump mellett.

Kapcsolódó

Végleg elege lett Trumpból a republikánusok erős emberének

Mitch McConnell a végsőkig kitartott Donald Trump mellett. Nem barátságból vagy szimpátiából, hanem, mert ez állt érdekében.

A vád ezúttal az, hogy Trump veszélyeztette a törvényhozás biztonságát azzal, hogy a Capitolium ostroma előtt feltüzelte híveit, lényegében lázadás szításával vádolják.

A szenátusban január 19-én, azaz egyetlen nappal Joe Biden megválasztott elnök beiktatása előtt tárgyalnak az ügyről, ám Trump számára nem is elsősorban a jelenlegi ciklus, hanem a politikai jövője miatt számít az, milyen eredménnyel zárul az eljárás. Elítélése ugyanis pontot tenne politikai karrierje végére.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS