Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
pén. febr 26th, 2021
Your ads here .. click here!

A tavalyi utolsó negyedévben 38.850 négyzetméterrel bővült a budapesti modern irodaállomány. Átadták a Váci Greens E irodaházat, a Szervita Square és a Csalogány 43 irodaterületeit, valamint az Alphagon irodaházat – írta elemzésében a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF).

A fővárosi modern irodaállomány jelenleg meghaladja a 3,9 millió négyzetmétert, ezen belül csaknem 3,29 millió négyzetméter az „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 614.750 négyzetméteren saját tulajdonú irodaházak található.

Az üresedési ráta 9,1%-ra nőtt, ami 1 százalékpontos negyedéves és 3,5 százalékpontos éves növekedést jelent. 2020 negyedik negyedévében a legalacsonyabb üresedési rátát, 4,3%-ot az Észak-Buda alpiacon regisztrálták, míg a legmagasabb üresedési ráta (29,3%) továbbra is az agglomerációban mérhető.

A bruttó kereslet a tavalyi utolsó negyedévben 86.310 négyzetmétert tett ki, ami az előző negyedévhez képest 9%-os növekedés, az előző év azonos időszakához képest viszont 57%-os visszaesés.

A teljes keresleten belül továbbra is a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt. A tavalyi utolsó negyedévben a bérbeadási volumen 44%-a szerződéshosszabbítás volt, az új szerződések a kereslet 42%-át tették ki, míg a bővülések és előbérleti szerződések részaránya egyaránt 7% volt.

A legmagasabb bérlői aktivitást Pest Központ alpiacon mérték, a teljes volumen 20%-át itt kötötték le.

A második legaktívabb alpiac a Belváros volt 17%-os részesedéssel, míg a Dél-Buda alpiacon a teljes volumen 16%-a realizálódott.

A BRF összesen 111 bérleti szerződést regisztrált a negyedik negyedév során, a tranzakciók száma 35%-kal esett vissza 2019 azonos negyedévéhez viszonyítva. A tranzakciók átlagos mérete 778 négyzetméter volt. Tíz szerződést kötöttek 2.000 négyzetméterre vagy annál nagyobb területre.

A negyedév legnagyobb ügylete a Diligent Corporation 4.590 négyzetméteress új szerződése volt a Szervita Square irodaházban, míg a legnagyobb szerződéshosszabbítást egy 4.560 négyzetméter nagyságú területen kötötték az Arena Cornerben. A legnagyobb előbérleti szerződést 3.660 négyzetméterre írták alá a Millenium Gardens fejlesztésben.

A BIEF tagjai a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary ingatlantanácsadók.

The post Felére zsugorodott a járvány miatt az irodapiac kereslet first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS