Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
vas. márc 7th, 2021
Your ads here .. click here!

Több millió mikroműanyagot szállít naponta a Gangesz

A Gangesz, kiegészítve a Brahmaputra és Meghna folyókkal, naponta akár hárommillió mikroműanyag-darabot is hordhat a Bengáli-öbölbe – olvasható az Eurekalerten megjelent sajtóközleményben. Ez az első olyan kutatás, ami a Gangesz és az öböl mikroműanyag-tartalmát vizsgálja, egy nemzetközi kutatócsoport végezte a National Geographic Társaság égisze alatt.

Két expedíció zajlott 2019-ben, amelyek során 120 mintát gyűjtöttek a szakértők, mind a monszunidőszak előtt, mind utána. A Plymouth-i Egyetem elemzése szerint a monszun előtti minták közül 43-ban (71,6%), a monszun utáni minták közül pedig 37-ben (61,6%) találtak mikroműanyagokat, ezeknek 90 százaléka ruhaanyagból származott.

Dibyangshu SARKAR / AFP

A szakértők a kutatási eredmények és az előzetes számítások szerint azt becsülik,  hogy 1-3 millió mikroműanyag indul ki a Gangesz, a Brahmaputra és a Meghna vízgyűjtő területéről minden egyes nap.

Az Environmental Pollution tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, Dr. Imogen Napper elmondta, hogy naponta 60 milliárd darab műanyag kerül az óceánokba globálisan a folyókból.

A három szóban forgó folyó kombinált vízhozama a legnagyobb Dél-Ázsiában, nagyjából 655 millió ember életének nélkülözhetetlen része.

The post Több millió mikroműanyagot szállít naponta a Gangesz first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS