Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
hét. márc 1st, 2021
Your ads here .. click here!

Hat helyett tíz író életműve lehet kötelező tétel az új magyarérettségin

Megváltoznak az érettségi vizsgakövetelményei 2023-tól, a magyarérettségi követelményeit már kidolgozták, és jelenleg egyeztetésre, véleményezésre küldték néhány szervezetnek – írta korábban a Népszava. A Telex viszont már a részletes vizsgakövetelményekről számol be. A cikkből kiderül, hogy a szóbeli érettséginél

az eddigi hat helyett tíz szerzőt tennének – minden magyar középiskolában – kötelező tétellé.

Most Petőfi, Arany, Ady, Babits, Kosztolányi és József Attila kötelező. Új lehet ebben a csoportban Jókai, Mikszáth, Vörösmarty és Herczeg Ferenc. A Telex szerint a legmeglepőbb talán Herczeg Ferenc, aki a Horthy-korszak egyik legnépszerűbb írója volt. A Magyartanárok Egyesülete szerint az, hogy beemelték az érettségibe, ideológiai gesztus. A Magyartanárok Egyesülete egyébként nem kapta meg a tervezetet, a szervezet tagjai csak nem hivatalos úton nézhettek bele a dokumentumba.

Az egyesület elnöke, Arató László szerint az ebben lévő érettségi vizsgakövetelmények egyértelműen a tavaly elfogadott, heves szakmai vitákat kiváltó új Nemzeti alaptanterv (NAT) bebetonozását jelentik. Arató László megjegyzi, nem az a fő probléma, hogy a újonnan bekerülő szerzők ne lennének jó írók, hanem, hogy már a hat életmű is túlságosan nagy anyag megtanítására kényszerítette a tanárokat.

A Telex már korábban írt az új magyarérettségi írásbeli részéről, akkor Arató László annak a félelmének adott hangot, hogy az újfajta számonkérés a magolás érettségije lesz, háttérbe szorulnak a modern kompetenciafejlesztés elvei.

The post Hat helyett tíz író életműve lehet kötelező tétel az új magyarérettségin first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS