Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
hét. ápr 19th, 2021
Your ads here .. click here!

Még aki az égvilágon semmi konkrét dolgot nem tud Kazahsztánról, az is egész biztosan hallott már a közép-ázsiai országról, ha más nem, a fiktív karakter, Borat jóvoltából. A világ jelenleg legismertebb kazahjának címét a – Sacha Baron Cohen által életre keltett – tévériporter helyett azonban most átveheti egy valóban létező ember, egy Imanbek nevű fiatal zenei producer. A fiatal művész az egyik számával március 14-én bezsebelte az év remixének járó Grammyt.

SAINt JHN Roses című dalából készített remixe egymilliárd fölötti lejátszásnál tart Spotify-on – a feldolgozást 2019-ben adták ki –, miközben az eredeti, 2016-os verzió még a százmillió lejátszást sem érte el a díjátadó idején.

Imanbek még nincs huszonegy éves – vagyis egyes országokban még alkoholt sem ihatna legálisan – de a remixéért kapott Grammyn kívül arra is büszke lehet, hogy ilyen fiatalon közös zenét adott ki – többi között – Rita Orával és Usherrel – úgy, hogy személyesen még valószínűleg nem találkozott egyikőjükkel sem, hiszen Imanbek még nem járt az Egyesült Államokban. Legalábbis a díjátadó utáni interjújában ezt mondta a Billboardnak.

Oké, de ki ez a kazah srác?

Imanbek Maratuly Zejkenov – vagyis a művészneve egyszerűen a keresztneve – 2000. október 21-én született Kazahsztánban. Édesapja tűzoltó, édesanyja pedig egy utazási ügynökségnek dolgozik – derül ki a New York Timesnak adott 2020-as interjújából. Egy Akszu nevű negyvenezres, széntermeléssel foglalkozó bányászvárosban nőtt fel, ahol vasúti mérnöknek tanult, és konkrétan egy vasútállomáson dolgozott diákmunkásként, mielőtt remixével meghódította volna a világot.

2019 nyarán, amikor felfedezte az eredeti számot, a remix elkészítése előtt megkereste a szerzőjét, a guayanai származású, de Brooklynban élő SAINt JHN-t (polgári nevén Carlos St. John Phillipset) Instagramon – aki nem válaszolt neki. Mikor befejezte a tízéves laptopján, az FL Studio nevű programban ingyenes szintihangmintákból összerakott illegális remixét – ezeket a részleteket egy videóinterjúból lehet tudni –, az eredeti szerző hivatalos engedélye híján egyszerűen csak megosztotta egy orosz közösségi oldalon.

Egy darabig nem is foglalkozott tovább a dologgal, csak élte tovább a megszokott életét, ami olyan lehetett, mint egy átlagos tinédzseré az egykori keleti blokkban. A sikerek előtt megosztott – de még mindig látható – Instagram-bejegyzései között plázázós, lakótelepen kocsik előtt pózolós és vízipipázós-piknikezős fotók is találhatók.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Imanbek Musiс (@imanbekmusic) által megosztott bejegyzés

Roses remix megállíthatatlan sikere

Az ezredforduló szülöttjeként nem meglepő, hogy Imanbek a közösségi médiának köszönheti sikerét: mire észbe kapott, már elképesztően népszerű volt a remixe a közösségi oldalon, ahova feltöltötte. Aztán 2020 elejére meghódította a TikTokot is, egy táncolós kihívásnak köszönhetően – itt egy összeállítás pár videóból annak, aki nem tudná, miről van szó.

A Roses feldolgozása népszerűbb is lett, mint SAINt JHN eredeti verziója. A szám sikereit látva az Effective Records nevű orosz kiadó leszerződtette a kazah producert, és segítettek neki, hogy a szám legálisan is megjelenhessen. Megkeresték a szám eredeti előadóját – akinek onnan lehet még  ismerős a neve, hogy közreműködött Beyoncé szintén Grammy-vel díjazott 2019-es Brown Skin Girl című dalában –, SAINt JHN pedig meglátta az Imanbek feldolgozásában rejlő lehetőséget, fejet hajtott a TikTok táncosai és az kazah srácot képviselő kiadó előtt, majd beleegyezett a megjelenésbe.

Teljesen érthető a döntése, hiszen – ahogy a New York Times korábban említett cikke utal rá – Imanbek remixe a Billboard Hot 100 listáján a 4. helyig tudta magát feltornászni, míg Beyoncé száma – amibe beugrott közreműködni – a 76. helyig jutott csak. Az angol slágerlistát sem tudta volna meghódítani SAINt JHN a feldolgozás nélkül – ott a The Weeknd Blinding Lights-át taszították le.

Egy kazah ember Moszkvában

Imanbek a szerződése óta kétlaki életet él: Moszkva és Aszku között ingázik. 2019 végén kapta meg az jogdíj első részletét, a New York Times szerint ezután felmondott a vasútnál, és azóta a zenéléssel foglalkozik főállásban. Az első nagyobb bevételéből pedig teljesítette gyerekkori álmát, és megvette élete első autóját – mondta a jelölés hírét követően a Billboardnak 2020 decemberében.

Az Instagram-profilja alapján úgy tűnik, zenei sikerei megváltoztatták ugyan Imanbek életét, de nem szálltak a fejébe. Rita Orával idén februárban közösen kiadott Bang című EP-jéről például egy szó szerint flexelős képpel adott hírt – egy panelházzal és egy kis szeméttel a háttérben –, szigorúan a posztszovjet romantika jegyében.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Imanbek Musiс (@imanbekmusic) által megosztott bejegyzés

A Moszkvában landoló arany gramofon

Grammy-jelöléséről az egyik moszkvai instagramos élő bejelentkezése alkalmával értesült. Egyszer csak a rajongók gratuláló kommentjeire lett figyelmes, ezért ráírt a menedzserére, aki éppen David Guettával és Rita Ora csapatával tárgyalt a Bang EP előkészületeiről. A válasz egy gratuláló üzenet volt – mesélte a díjátadó után Imanbek a Billboardnak.

Az interjúból az is kiderül, hogy majdnem lecsúsztak a közvetítésről: menedzsere ugyanis aznap úgy gondolta, elviszi egy alkalomhoz illő színházba egy alkalomhoz illő darabot megnézni, mert azt hitte, van még elég idejük.

Az előadás közben kaptak egy érdeklődő üzenetet a Grammy egyik producerétől, aki igazából azért jelentkezett be, mert egy óra volt hátra az év remixének járó díj átadásáig – a menedzser egészen addig abban a tudatban volt, négy óra van még a díjátadóig. Imanbek és a csapat ezért gyorsan lelépett az előadásról, így a díjat is át tudta venni a közvetítés keretében.

Az orosz és a kazah nép gyermeke

Érdekes módon nem csak a kazahok, hanem az oroszok is saját sikerükként könyvelik el Imanbek díjazását. Egy – az országát külföldieknek bemutató – orosz youtuber, az NFKRZ néven futó Roman Albertovics Abalin szerint az egyik orosz televízió a Miénk a Grammy? címet adta a kazah srácot bemutató riportjának.

Némi igazság van az orosz tévé címadásában: a Imanbeket egy orosz kiadó szerződtette le, és a díjnyertes remixet is ők adták ki a jogi helyzet tisztázása után. És az is teljesen érthető, hogy a Moszkvába kerülő díjat az oroszok magukénak érzik, hiszen talán ez az első olyan alkalom a Grammy történetében, hogy egy könnyűzenei díj Közép-Ázsiába kerül.

De azért kicsit olyan is, mint amikor Orbán Viktor a 2018-as foci vébén döntőbe jutó horvát válogatott sikeréhez azt fűzte hozzá: a horvát foci a „mi kutyánk kölyke”.

The post Grammy-díjat repített a TikTok egy 20 éves kazah vasutasnak first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS