Internet böngészője nem ajánlott környezet, kérjük, telepítse a Google Chrome webböngészőt! .. Letöltés Most!
vas. ápr 18th, 2021
Your ads here .. click here!

Egy új vizsgálat alapján évszázadokkal ezelőtt az Andokon áthaladó lámakaravánokkal szállítottak élő papagájokat az Atacama-sivatag oázisaiba – írja az MTI. A régióban aztán rendszeresen megkopasztották a madarakat értékes tollaikért, haláluk után pedig gyakran mumifikálták őket.

A papagájok és arák nem őshonosak az észak-chilei Atacamában, a Föld legszárazabb sivatagában, ennek ellenére az állatok tollait megtalálták már a térség sírjaiban, sőt mumifikálódott madarak is előkerültek a térségben. „Elképesztő a tény, hogy a madarak élve átvészelték a csaknem 7000 méter magas Andokon át vezető utat” – mondta José M. Capriles, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

A szakember hozzátette: hatalmas füves pusztaságokon át, hideg időben és nehéz talajon szállították az állatokat az Atacama-sivatagba, miközben gondoskodni kellett az életben maradásukról.

Capriles és kollégái csaknem három éven át tanulmányozták az észak-chilei múzeumi gyűjteményekben lévő maradványokat. A madarak többsége 1100 és 1450 között pusztult el. Capriles szerint ez ugyan háborús időszak volt, de a kereskedelem virágzott, rendszeresen közlekedtek lámakaravánok a térségben.

Pawel Toczynski / Getty Images

A kutatók az Atacama-sivatag öt oázishelyszínéről származó 27 teljes vagy töredékes arakanga- és amazonpapagáj-leletet elemeztek. A szakemberek szerint az élő madarakat néha több mint 500 kilométerres távolságból szállították az oázisokhoz.

A kutatók azt is megállapították, hogy a madarak ugyanazt ették, mint újdonsült gazdáik, ugyanakkor egy részüknek nehéz sors jutott. „A tollaik miatt kellettek, és amint felnőttek, megkopasztották őket” – mondta Capriles.

Az állatok egy részét mumifikálva, szélesre tárt csőrrel, kidugott nyelvvel találták meg. Néhány példánynak ki volt tárva a szárnya, mintha repülne. „Fogalmunk sincs, hogy miért mumifikálták őket így. Úgy tűnik, hogy a kloákájukon keresztül zsigerelték ki őket, ami segítette a konzerválásukat. Sok esetben textíliába, zsákokba tekerték a tetemeket” – mondta Capriles.

The post Mumifikálódott papagájokra bukkantak a sivatagban first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS