ked. máj 18th, 2021
Your ads here .. click here!

Kreml: Moszkva nem fogja tűrni, amit most a csehek és a hozzájuk csatlakozók művelnek

Moszkva nem fogja tűrni, amit most a csehek művelnek, csakúgy mint a hozzájuk csatlakozó bolgárok, meg a hírhedt, úgynevezett szolidaritás nevében szintén csatlakozó baltikumiak és mások. És ezt világosan demonstráljuk. És ahogy Putyin elnök kijelentette, ez most már így lesz

– mondta.

Peszkov szerint a cseh és a bolgár fellépés ingerültséget, sajnálatot és értetlenséget vált ki Moszkvában, valamint azt a kívánságot, hogy ezek az országok változtassanak skizofrén álláspontjukon.

A szóvivő alaptalannak nevezte a vádakat, egyúttal megelégedettségének adott hangot amiatt, hogy ezúttal nem uralkodott el az agresszív európai szolidaritás, és az EU alapját képező országok megpróbálnak józan és kiegyensúlyozott álláspontot képviselni.

Napi sajtótájékoztatóján kilátásba helyezte, hogy Oroszország nem hagyja válasz nélkül Csehország és Bulgária alaptalan és provokatív vádjait, az abszolút elfogadhatatlan lépésekre adandó orosz választ azonban nem kívánta konkretizálni.

Kapcsolódó
Hat év után szólt akkorát a csehországi detonáció, hogy Moszkvában is meghallották

Masszív hatalmi sakkozás áll a 2014-es vrběticei robbantás mögött, amit bizonyíthatóan az orosz titkosszolgálat követett el. De miért most rántották le a leplet erről a csehek?

Csehország április 17-én azzal vádolta meg Oroszországot, hogy szakszolgálatai felelősek a vrbeticei hadianyagraktárban 2014-ben bekövetkezett robbanásokért, majd kiutasított 18 orosz diplomatát. Bulgária főügyészsége szerdán közölte: hat orosz állampolgárt gyanúsít azzal, hogy 2011 és 2020 között négy robbanást szervezett meg az ország fegyvergyáraiban, amelyek Emiljan Gebrev fegyverkereskedő készleteit tárolták. Szófia csütörtökön kiutasított egy orosz diplomatát.

Peszkov a tévéműsorban kifogásolta, hogy az Egyesült Államok és Európa makacsul nem akarja meghallani Putyin üzenetét, miszerint Oroszország békében akar élni velük. Úgy vélekedett, hogy a szövetségesek manipulálása az amerikai stratégiából fakad, ennek ellensúlyozása érdekében pedig Moszkvának

az EU józanul gondolkodó rendszeralkotó államaival kell együttműködnie a teljes körű párbeszéd kialakítása érdekében.

A szóvivő szerint az orosz külpolitika Nyugat- és Kelet-orientált egyszerre. Európával kapcsolatban kijelentette, hogy Oroszország nem akar fejjel ütközni a betonfalnak. Hozzátette, hogy a nehéz idők ellenére remekül kommunikál Emmanuel Macron francia elnökkel, csütörtökön találkozott a francia üzleti világ meghatározó szereplőivel, és fenntartotta a kapcsolatot Angela Merkel német kancellárral is.

Mint mondta, Washingtonnak és a kollektív Nyugatnak az elmúlt évtizedben Moszkva feltartóztatására irányuló politikája konfrontatív megnyilvánulásokká alakult át. Úgy vélekedett, hogy az Oroszország körüli konfrontációs potenciál növekvő tendenciát mutat, amit nagyon nyugtalanítónak nevezett.

Leszögezte, hogy Oroszország minden állammal együttműködésre törekszik, de nem szándékozik eltűrni az orosz belügyekbe, gazdaságba és választásokba mindig beavatkozó Egyesült Államok és a Nyugat konfrontatív megnyilvánulásait.

Többször találkoztunk a barátságtalan, ellenséges konkurencia megnyilvánulásaival. A nyugati országokban megsértették cégeink érdekeit. Természetesen felléptünk ez ellen

– mondta.

Azt ígérte, hogy Putyin nem sokat fog váratni magára, és minden esetben meg fogja határozni, hogy hol húzódnak a  határvonalak az Oroszországgal folytatott viszonyban. Peszkov szerint az egész orosz vezetés egyértelműen értésre adta, hogy elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja az úgynevezett európai szolidaritás formájában megjelenő skizofréniát.

Kifejezte reményét, hogy a délkelet-ukrajnai Donyec-medencében nem fognak kiújulni a harci cselekmények.

Nyilvánvaló ténynek nevezte, hogy a Kijevnek nyújtott amerikai katonai támogatás kezére játszik az ukrán fegyveres erőknek, amelyek provokatív álláspontra helyezkedtek. Nem tudta megmondani, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellenőrzése alatt tartja-e a hadsereget, és el tud-e határolódni a nacionalisták és a szélsőségesek befolyásától.

A szóvivő szerint a feszültség növekedéséhez hozzájárult a Nyugat által alkalmazott kettős mérce is, amely a több tízezres NATO-csapatmozgást az orosz határok közelében hadgyakorlatként, az orosz csapatok orosz területen végrehajtott manővereit pedig agresszióként emlegette.

Azt állította, hogy a szövetségesi viszony koncepciója Moszkva számára Washingtonnal ellentétben nem a mások ellen, hanem a tagok érdekében való együttműködést jelenti.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon Oroszország és Kína a rájuk nehezedő nyomás hatására fontolóra veheti-e az együttműködés elmélyítését, Peszkov azt mondta, hogy

a két ország közösen tagja több regionális tömörülésnek, a többi között a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek, amelyek reagálnak a különböző tendenciákra.

The post Kreml: Moszkva nem fogja tűrni, amit most a csehek és a hozzájuk csatlakozók művelnek first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS