ked. máj 18th, 2021
Your ads here .. click here!

Számvevőszék: szabályosan gazdálkodott a Fidesz és a KDNP

Szabályosan gazdálkodott a Fidesz és a KDNP 2018-2019-ben, a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartották a jogszabályi előírásokat, ezzel biztosították a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénteken az MTI-vel.

A Fidesz 2018-ban 1,541 milliárd, 2019-ben 967,8 millió, a KDNP 2018-ban 168,8 millió, míg 2019-ben 180,4 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült.

A vizsgálat során az ÁSZ megállapította, hogy a Fidesz és a KDNP gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások megalkotása során érvényesültek a jogszabályi előírások, így közpénzekkel gazdálkodás átlátható és ellenőrizhető volt. A könyvvezetés és a nyilvántartási rendszer kialakítása mindkét pártnál a jogszabályi előírások szerint történt. A pártok kialakították és működtették a gazdálkodásukkal kapcsolatos ellenőrzés rendjét is – tudatták.

Ismertették azt is, hogy a pártok a 2018-as és a 2019-es pénzügyi kimutatásaikat a jogszabályi előírások szerint készítették el, azok közzétételéről határidőben gondoskodtak, ezzel biztosították gazdálkodásuk átláthatóságát. Működésükhöz a forrásokat, köztük a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat szabályszerűen használták fel,

tiltott vagyoni hozzájárulást nem fogadtak el,

a vagyonnal való gazdálkodás szabályait meghatározták, működésük során a vagyon felhasználása törvényes volt.

Az ÁSZ a Fidesz elnökének egy, a felügyelőbizottság tagjainak alapszabályban történő kijelölésére vonatkozó javaslatot tett. Az ellenőrzés során a párt lépéseket tett a feltárt hiányosság megszüntetéséért. A KDNP elnökének pedig egy, a számviteli politika jogszabályi előírás szerinti kiegészítésére vonatkozó javaslatot fogalmaztak meg, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

The post Számvevőszék: szabályosan gazdálkodott a Fidesz és a KDNP first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS