ked. máj 18th, 2021
Your ads here .. click here!

Április utolsó napján megjelentek a Központi Statisztikai Hivatal oldalán az év első tizenhárom hetére vonatkozó halálozási adatok, így már április első pár napjaival bezárólag van képünk arról, hányan haltak meg az idén Magyarországon. Január 1-jétől 42 517 ember vesztette életét (22 százalékkal több, mint 2020 hasonló időszakában), közülük 11 951 fő (28 százalék) igazolt koronavírus-fertőzést követően.

2015-től 2021-ig összesen hét évet vizsgáltunk, a halottak számát tekintve az idei toronymagasan vezet. A legkevesebben (kicsivel több mint 33 ezren) 2016-ban haltak meg, a többi években pedig 34 ezer és 40 ezer között mozgott az elhunytak száma ebben az időszakban.

A KSH egyébként utólag is folyamatosan frissíti a heti adatait, így lehet az, hogy az előző cikkünkben azt írtuk, 22 978 ember halt meg itthon az év első két hónapjában, a most közölt adatok már 23 887 elhunytat mutatnak – azaz 909 halott került még bele a statisztikába.

Grafikánkon az évek közül hármat emeltünk ki: az influenzajárvánnyal erősen sújtott 2017-et, a tavalyit, illetve 2021-et. Az utóbbi esetében sötétebb vonal jelöli a koronavírus-halottak nélküli számot, így a halványpiros terület mutatja a különbséget, vagyis azt, hogy az adott héten hányan hunytak el Covid-19-fertőzésben. Mivel koronavírus nélkül az előző éveknél jóval kevesebben haltak volna meg az év első három hónapjában (kicsivel több mint harmincezren), valószínű, hogy a halálesetek egy részéhez csak hozzájárul a koronavírus, de nem egyedüli oka.

A naranccsal jelzett 2020-es, év végén kiszélesedő gyűrű jól mutatja, hogyan robbant be tavaly a járvány – ennek folytatása a pirossal jelzett 2021-es év, ahol februárnál látható egy mélypont, azóta pedig tartós a növekedés. És az is marad, ugyanis csak áprilisban több mint 6500 ember halt meg koronavírusban, tavaly pedig a 300 koronavírus-halottal együtt is nagyjából tízezren. (A heti halottak számát a lilával jelzett körök és a hozzájuk tartozó számok mutatják.)

Ráadásul 2021 márciusának utolsó előtti (március 22-ével kezdődő) hetén 4091-en haltak meg, aminél csak a tavalyi december első hete volt súlyosabb: akkor 4163-an vesztették életüket hét nap alatt.

Made with Flourish

Területi összehasonlításban is meg tudjuk mutatni a 2021-es év és az előző hat esztendő átlagának viszonyát. Előző cikkünkben bőven voltak olyan megyék (illetve Budapest is közéjük tartozott), ahol kevesebben haltak meg az előző évekhez képest, most már nincs ilyen: a sor végén van Heves, ahol nem változott a halottak száma, a listát pedig Nógrád, Somogy és Tolna vezeti, ahol harmadával több halott volt 2021 első három hónapjában az előző évekhez képest. A megyék értékeit megnézheti, ha ábránk közepére kattint: a felugró panelben egyesével látható, melyik milyen számokat produkált.

Made with Flourish

The post Az elmúlt hét év második leghalálosabb hete volt március végén first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS