ked. máj 18th, 2021
Your ads here .. click here!

Eddig tizenkét hullámban pusztított az ebolajárvány Kongóban

Véget ért a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén február elején kitört, az afrikai ország történetében immár tizenkettedik ebolajárvány

– jelentette be a kongói egészségügyi minisztérium hétfőn.

A tárca vezetője, Jean-Jacques Mbungani az MTI szerint leszögezte: a járványt a Kongóban is pusztító koronavírus-pandémia és az ország keleti részén uralkodó rossz biztonsági helyzet ellenére sikerült gyorsan, alig néhány hónap alatt megfékezni.

A járvány Észak-Kivu tartományban ütötte fel a fejét, hivatalos adatok szerint 12 fertőzöttje és hat halálos áldozata volt. Az újabb hullámot az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezet közlése szerint a Merck gyógyszercég által gyártott ebola elleni vakcinával fékezték meg. Az oltóanyagot több mint 1600, a fertőzöttekkel, valamint a kontaktszemélyekkel kapcsolatba került embernek adták be.

Az egészségügyi tárca novemberben jelentette be a tizenegyedik hullám végét.

Az ország történetének második legsúlyosabb, 2018-tól 2020-ig tartó, több mint 2200 halálos áldozattal járó ebolajárványát szintén Észak-Kivuból jelentették. A bejelentés szerint a most véget ért hullám vírusának génállománya ezzel a járvánnyal mutatja a legnagyobb hasonlóságot.

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először.

A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérekről terjedt át emberekre a kórokozó. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

The post Eddig tizenkét hullámban pusztított az ebolajárvány Kongóban first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS