vas. máj 16th, 2021
Your ads here .. click here!

Karikó Katalin: Nem látok okot, hogy különösebben ünnepeljek

Az MTA-n tartott előadást Karikó Katalin, az Amerikában élő magyar biokémikus, a Biontech-alelnöke, akinek kulcsszerepe volt a Pfiter-vakcina előállításában.

Ennek apropóján adott interjút a Telexnek, ahol elmondta: csak akkor fog ünnepelni, ha vége lesz a járványnak.

Nem látok okot, hogy különösebben ünnepeljek, egyébként sem vagyok nagy ünneplős, én a laborban sem tartottam pezsgőt behűtve, mint sokan mások. Csak örül az ember, hogy működik, amit csinált, és már gondolkodik, hogy mi lesz a következő.

Elmondta azt is, hogyha „sikerül ugyanilyen ütemben vakcinálni az embereket, akkor nyárra nagyjából rendben lehetünk. Ha a vírus nem tud kiben szaporodni, akkor nem fog variálódni, és egyszerűen vége lesz.”

Az indiai mutánsról szóló kérdésre azt mondta, hogy minden „variánst vizsgálunk. De a dupla variánosokról az eddig vizsgálatok azt mutatják, hogy a kettős mutáció a vírus esélyét rontja: a dupla variáns ellen ugyanolyan jó volt az ellenanyag-termelés, mint az eredeti vuhani ellen.”

Szerinte az oltás után „fél évig a legtöbb embernél biztosan kitart a védelem. Lehet, hogy jóval tovább is.”

Arról is beszélt az interjúban, hogy a

Covid-19 elleni vakcina kifejlesztése most egy gyors tűzoltás volt, de a terv, hogy legyen egy univerzális oltás minden koronavírus ellen. Ehhez sem kell már sok idő szerintem.

Kapcsolódó

The post Karikó Katalin: Nem látok okot, hogy különösebben ünnepeljek first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here

Your ads here .. click here!

MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS