hét. júl 26th, 2021

Nagyjából két hét alatt több mint 300 földrengést észleltek a gyakran szupervulkánként emlegetett Yellowstone-i kalderánál – írja az Express. A nemzeti park területén elhelyezett műszerek június 24-től kezdve rengeteg kisebb földmozgást dokumentáltak. Yellowstone és a környező régió szeizmikus szempontból az egyik legaktívabb terület az Egyesült Államokban.

A Utahi Egyetem szeizmográf állomásai június 24-e és július 7-e között 351 eseményt rögzítettek.

Legalább 181 földmozgás egy 11 napos periódus alatt csoportosult, úgynevezett földrengés rajt akajítva ki. A hasonló rajok meglehetősen gyakoriak Yellowstone területén, a park szeizmikus aktivitásának mintegy 50 százalékáért ilyen események felelősek.

Philippe Sainte-Laudy Photography / Getty Images

A helyi szupervulkán három legnagyobb kitörése 2,1 millió, 1,3 millió, illetve 640 ezer éve történt. A kutatók szerint nem kell attól tartani, hogy a közeljövőben a tűzhányó ismét kitör. Az Egyesült Államok Geológiai Intézete szerint Yellowstone-ban minden hónapban átlagosan 100-200 rengést dokumentálnak, de akadtak már olyan hónapok is, amikor a földmozgások száma az ezret is elérte. Az elmúlt hetekben észlelt események maximális magnitúdója 3,1 volt.

The post Két hét alatt 351 földrengés volt Yellowstone-ban first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here


MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS