hét. júl 19th, 2021

Legalább 160 jelöletlen sírra bukkantak egy korábbi bentlakásos katolikus iskolánál Kanadában

A több mint 160 újabb sír azonosítását követően Bob Chamberlin, Brit Columbia őslakos közösségeinek a vezetője kedden leszögezte: mindez csupán „a jéghegy csúcsa”. Joan Brown, a penekalut törzs főnöke kiemelte, hogy sok sír még a mai napig feltáratlan. A Guardian cikke szerint legalább 160 jelöletlen sírról van szó.

A CTV kanadai műsorszolgáltató emlékeztetett arra, hogy a bentlakásos iskola egyik korábbi dolgozóját, a katolikus misszió tagjaként szolgáló Glenn Doughty-t 1991-ben négy év börtönbüntetésre ítélték, mert 30 évvel korábban szexuálisan bántalmazott négy őslakos gyereket.

Justin Trudeau kanadai kormányfő mély fájdalmát fejezte ki a penelakut, és az országban élő más őslakos közösséggel történt bánásmód miatt. Azt mondta, hogy bár a halottakat nem támaszthatják fel, az élők elmondhatják az igazságot, és együtt küzdhetnek tovább az őslakosokkal a hátrányos megkülönböztetés és a rendszerszintű rasszizmus ellen.

A korábban Kuper-sziget néven ismert területen 1890-től 1975-ig működött katolikus bentlakásos iskola. Néhány héten belül több mint 1000 ilyen sírra bukkantak, felszakítva ezzel az erőszakos asszimiláció okozta sebeket. Nem sokkal korábban a Saskatchewan tartományban fekvő Marievalban 751 jelöletlen sírt találtak, május végén pedig 215 sírra bukkantak a Brit Columbiában található Kamloopsban. Az esetek óriási megrázkódtatást okoztak a kanadaiaknak.

Kapcsolódó
215 gyerek maradványait találták meg egy korábbi bentlakásos iskola területén Kanadában

Egy jelentés szerint több ezer őslakos gyerek halhatott meg ehhez hasonló intézményekben.

A katolikus egyház 1831-től egészen a közelmúltig, 1996-ig működtetett bentlakásos iskolákat az országban. Ez idő alatt összesen nagyjából 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától. A beszámolók szerint nagyon sokan közülük nyomorúságos körülmények között tengődtek, bántalmazták, szexuálisan kihasználták őket, és nagyon sokan alultápláltak voltak. A jelenlegi ismeretek szerint legalább 3200 gyermek vesztette életét az egyházi bentlakásos intézményekben, a többségük tuberkulózisban.

Trudeau júniusban arra kérte Ferenc pápát, hogy utazzon Kanadába, és kérjen bocsánatot az egyház nevében. Hangsúlyozta: nemcsak a bocsánatkérés lenne fontos, hanem az is, hogy az Kanadában történjen meg, közvetlenül a kanadai őslakosok előtt. A pápa fájdalommal fogadta a beszámolókat, de egyelőre nem követte meg az őslakosokat.

A jelöletlen sírokról szóló hírek napvilágra kerülését követően ismeretlen tettesek több katolikus templomot felgyújtottak Kanadában. Jóllehet Stephen Harper volt kanadai miniszterelnök 2008-ban bocsánatot kért honfitársai nevében az őslakos gyerekekkel történt bánásmód miatt, számos kanadai őslakos közösség a több nemzedék életét meghatározó létesítményeket teszi felelőssé a jelenlegi társadalmi problémákért.

The post Legalább 160 jelöletlen sírra bukkantak egy korábbi bentlakásos katolikus iskolánál Kanadában first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here


MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS