ked. júl 20th, 2021

A Hubble fedélzeti számítógépe június közepén állt le, ekkor valamennyi csillagászati megfigyelést leállítottak. A tudományos műszerek biztonsági módra váltottak, amelyben a nem létfontosságú rendszerek leállnak.

A szakemberek kezdetben azt gyanították, hogy a probléma forrása egy 1980-as években készült számítógép. De mivel a backup számítógép is leállt, a marylandi Goddard Űrközpont repülésirányítói utóbbira és egy áramszabályozó egységre (PCU) irányították figyelmüket.

Csütörtökön sikerült átállni a biztonsági hardverekre – idézi az MTI a NASA közleményét. Ha minden jól megy, hamarosan újraindulhatnak a csillagászati megfigyelések.

Az 1990-ben fellőtt Hubble több mint 1,5 millió megfigyelést tett, amelyekről mintegy 18 ezer tanulmány számolt be. Az űrteleszkóp egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit annak ellenére, hogy a múltban több űrséta során végeztek rajta javításokat és felújításokat. Az amerikai űrkutatási hivatal a tervek szerint novemberben indítja útnak a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot.

The post Sikerült megjavítani a Hubble-t first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here


MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS