sze. júl 28th, 2021

Új fejezet a rezsiharcban: elkerülhetetlennek tűnik, hogy idővel emelkedjenek a díjak

A Másfélfok nevű környezetvédelmi oldal keddi rendezvényén felszólalók szerint az uniós elképzelések nyomán 2026-tól nőhetnek a hazai energia- és üzemanyagárak – írta a Népszava. A rendezvényen az Európai Bizottság új klímapolitikai javaslatcsomagja volt a fő téma, amelyet a magyar kormány jelenlegi formájában elutasított, arra hivatkozva, hogy a klímavédelem költségei nagy terhet jelentenének a háztartásoknak.

A rendezvényen a Climate Strategy 2050 Institute igazgatója, Bart István klímapolitikai szakértő a lap tudósítása szerint azt is mondta, hogy a tarifaemelés az éghajlatvédelem egyik fő eszköze lehet, amennyiben a fogyasztókat hatékonyabb, és hosszú távon olcsóbb, környezetkímélőbb felhasználásra ösztönzi.

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont munkatársa Bartek-Lesi Mária hangsúlyozta, maga az Európai Bizottság is számos pontot beépített az intézkedések által leginkább sújtott rétegek kisegítésére, kezdve a fokozatos bevezetéstől egészen a lakosság közvetlen támogatását is lehetővé tévő, Social Climate Fund elnevezésű, a 2025-2032 közötti időszakra 72 milliárd euróval – mai áron 26 ezer milliárd forinttal – feltöltött alapig. Mint írtuk, a kormány túlbürokratizáltnak tartja a tervezett támogatási rendszert.

A szakértők szerint parázs vita várható a javaslatcsomagról, de azt akkor is elfogadhatják, ha Magyarország marad a vétónál, ám a tagállamok többsége támgató lesz.

The post Új fejezet a rezsiharcban: elkerülhetetlennek tűnik, hogy idővel emelkedjenek a díjak first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here


MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS