sze. júl 21st, 2021

Megkezdődött, és augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka, vadásznyelven: üzekedése. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet azt kéri az autósoktól: a szokásosnál is figyelmesebben vezessenek,

mivel az állatok nappal is sokkal aktívabbak és gyakran keresztezik a közutakat.

Az őz hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfaja, országos állományát 375 500-ra becsülik. A nagyvadgázolások során ezen faj egyedeit ütik el leggyakrabban az autók, jelentős részben július és augusztus közepe között.

Őznász idején a bakok űzik a sutákat, de egy másik bakot is elkergethetnek a territóriumukról. Ilyenkor az állatok sokkal óvatlanabbak, figyelmetlenebbek, mint általában. A balesetek jelentős része azonban megelőzhető, ha az autósok figyelmesen, a körülményeknek megfelelően vezetnek – írja a magyarvadasz.hu.

Ha a vadelütés mégis bekövetkezett, mindenképpen hívjuk a rendőrséget: a vadelütés közúti balesetnek minősül, így bármilyen további ügyintézés alapja a rendőrségi jegyzőkönyv lehet. Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosultat – jellemzően vadásztársaságot – is értesíteni kell, erről általában szintén a rendőrség gondoskodik.

The post Veszélyessé váltak a hazai őzek first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here


MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS