csü. júl 22nd, 2021

Kétmillió magyar él olyan településen, ahol nincs bankfiók

Az MNB legfrissebb adatai szerint az idén áprilisra 5000 alá csökkent az országban működő ATM-ek száma, amire 2016 óta nem volt példa. Még a megyeszékhelyeken is kevesebb ilyen berendezés működik a korábbinál. A jegybank legutóbbi Stabilitási jelentéséből pedig az is kiderült, hogy Magyarországon 2019-ben 44 százalékkal volt kevesebb bankfiók, mint a pénzügyi válság kitörése előtt – írta az Azénpénzem.hu.  Összevetésül: az Európai Unióban 2008 és 2019 között csak 31 százalékkal csökkent a bankfiókok száma.

A hazai fiókbezárások miatt 2008 és 2020 között 950 ezerről 2 millióra emelkedett azok száma, akik településén nem található bankfiók.

A jegybanki elemzésben kitérnek arra, hogy a fiókbezárások a hatékonyság növekedésén túl„megnehezíthetik a fogyasztók számára a pénzügyi szolgáltatások elérését. Különösen azért, mert – mint szintén kiderült – a digitális csatornák nem tudják tökéletesen helyettesíteni a fizikai banki infrastruktúrát a fiókkal már nem rendelkező régiókban.

A bankfiókkal nem rendelekző településeknél növekedett az a távolság is, ahol legközelebb találnak bankot az emberek – átlagosan 8,3 km-t kell már utazni a szolgáltatások eléréséhez, ami különösen az időseknek, anyagilag nehezebb helyzetben élőknek jelenthet nehézséget.

Kiemelt képünk illusztráció, Baranyajenőn készült.

The post Kétmillió magyar él olyan településen, ahol nincs bankfiók first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here


MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS