sze. júl 28th, 2021

A közösségi hálózatok és a társkereső appok terjedésével párhuzamosan a kommunikáció is könnyebb, gyorsabb és sokkal kényelmesebb lett. A Kaspersky biztonsági cég friss kutatásában ugyanakkor a válaszadók fele (54 százaléka) úgy nyilatkozott, hogy a társkereső appok megkönnyítették számára a randizást, 55 százaléka pedig arról számolt be, hogy fél attól, hogy az online megismert személy zaklatni fogja őt, ami a doxolás egyik következménye.

A túl sok személyes adat megosztása a randiappokban és a közösségi médiában komoly problémákhoz vezethet a jövőben. A felhasználók rengeteg helyen otthagyják személyes adataik nyomait az online térben, amelyeket aztán a doxolók „össze tudnak szedegetni”, és az előnyükre tudják felhasználni. Az a tény, hogy a doxolók hozzáférnek a célpont lakcíméhez, a munkahelye címéhez, a nevéhez, a telefonszámához, növeli annak a kockázatát, hogy a fenyegetések az online világból a fizikai világba is átkerüljenek. Minden hatodik válaszadó (16%) például úgy nyilatkozott, hogy esett már doxolás áldozatául. Mi több, a válaszadók között voltak olyanok is (11%), akiket doxoltak már az online társkeresés során, de mivel nem voltak tisztában a doxolás fogalmával, így nem is tudták, hogy annak áldozatául estek.

A kutatás az online társkeresés során a felhasználókra leselkedő adatvédelmi fenyegetéseket is részletesebben ismerteti. A megkérdezettek 40 százaléka arról számolt be, hogy az online beszélgetés során a partnere a belegyezése nélkül osztott meg képernyőfotót a beszélgetésükről, online fellelt személyes információkkal fenyegette őt, kiszivárogtatta intim fotóit, vagy a való életben zaklatta őt, ami ugyancsak a doxolás egyenes következménye. A legelterjedtebb probléma azonban a kiberzaklatás –

a válaszadók 17 százaléka mondta azt, hogy zaklatta őt a közösségi médiában egy olyan személy, akivel nem matcheltek.

A Kaspersky az alábbiakat javasolja a személyes adatok megóvásához:

  • Kezelje felelősen a személyes online adatokat!
  • Mindig ellenőrizze a jogosultság-beállításokat az Ön által használt alkalmazásokban, hogy minimálisra csökkenjen a lehetősége annak, hogy az adatait az Ön tudta nélkül harmadik felekkel – és még másokkal is – megosszák, vagy hogy azokat harmadik felek tárolják!
  • Használjon kéttényezős hitelesítést! Ne feledje, hogy biztonságosabb egy egyszeri kódokat generáló alkalmazást használni, mint a második tényezőt SMS-ben megkapni. Ha növelni akarja a biztonságot, ruházzon be egy hardveres 2FA kulcsba.
  • Használjon megbízható biztonsági megoldást!
  • Mindig gondoljon arra, hogyan értelmezhetik, illetve használhatják fel más felhasználók az Ön által online megosztott tartalmakat!

The post Érdemes erre figyelnie, ha online keres társat first appeared on 24.hu.

Vélemény, hozzászólás?


Your ads here. Click here


MÉDIAAJÁNLAT - BANNERHIRDETÉS